Pieczone brukselki to prosta przystawka do dań głównych, choć może wystąpić w roli samodzielnej przekąski. Wierzcie, że chętnie będziecie ją przekąszać, bo jest pyszna.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 4
Pieczone brukselki – to prostsze niż myślisz
Brukselska jest jednym z najpiękniejszych warzyw, zminiaturyzowana wersja kapusty, krągła, zwarta i niebywałe zdrowa i pyszna. Można ją jeść na surowo, ale prawdziwy smakołyk do pieczone brukselki.
Mało kto lubi brukselkę, bo też mało kto zna przepis na pieczone brukselki. Większość ma fatalne doświadczenia z tym pysznym przecież warzywem, wynikające ze złego przygotowania kapustki. Jako barowa przystawka brukselka jest zazwyczaj bez miłosierdzia rozgotowywana i na koniec posypywana smażoną tartą bułką.
Tymczasem brukselka to warzywo delikatne, wymagające odpowiedniego traktowania. Pysznie smakuje na surowo: wystarczy ją zetrzeć na tarce, skropić dresingiem i wymieszać z orzechami włoskimi.
Genialnie smakuje wyciągnięta prosto z pieca. Pieczone brukselki to jedne z najpyszniejszych pieczonych warzyw. Są delikatne a przy tym wciąż zwarte, słodkie i lekko gorzkawe. Świetnie sprawdzą się jako przystawka do pieczonych mięs. U nas w domu połowa brukselek znika zanim trafią na stół, bo są nagminnie podjadania.
Spróbujcie też innych przepisów na brukselki:
Pieczone sznycle z sałatką z brukselek i granatu
Sałatka z pieczonych batatów, buraków i brukselek
Bulgur z pieczoną cieciorką i brukselką
Polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batatów
Pieczone brukselki z miodem i octem balsamicznym
Składniki:
- 1 kg brukselki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj brukselki, oderwij zwiędłe liście, odkrój dłuższe głąbiki, większe brukselki przekrój na połowy. Przełóż do misy. Wlej do niej 2 łyżki oleju, wsyp łyżeczkę soli. Wymieszaj.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Wysyp brukselki na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia.
Krok 3
Wyjmij brukselski z piekarnika. Przełóż do misy. Polej 2 łyżkami miodu i octu balsamicznego. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj.
Smacznego!