W tym tygodniu mamy dla Ciebie bardzo łatwe w przygotowaniu, pełne witamin, lekkie dania wegetariańskie, dzięki którym poczujesz w sobie wiosnę!

Menu na tydzień – lekkie dania wegetariańskie

Dania na ten tydzień są wiosenne, zielone i pełne zdrowia!  Dzięki nim na pewno poczujesz się lekko i pełna energii! Zrób sobie i bliskim zielony tydzień, odpocznij od mięsa, które ma najwięcej kalorii i które trawi się najdłużej.  Nabierz sił na kolejne dni!

Wszystkie potrawy są łatwe w przygotowaniu. Każdą można zrobić w maksymalnie 30 minut. Więcej pracy wymaga jedynie wegetariańska zapiekanka pasterska, która świetnie nadaje się na niedzielny obiad. Warto dla niej poświęcić nieco czasu, gdyż jest to danie naprawdę pyszne, w niczym nie ustępujące klasycznej zapiekance pasterskiej. Jeśli chcesz spróbować jak smakuje angielskie cottage pie, tu znajdziesz ciekawe przepisy:

Zapiekanka pasterska pieczona w słoiku

Zapiekanka pasterska z warzyw z rosołu

Fish pie, czyli zapiekanka z rybą

Zapiekanka rybna z cydrem

Cottage pie z batatem

Poniedziałkowa sałatka makaronowa z pomidorkami to danie do zrobienia w kwadrans.

Nieco więcej czasu potrzebujesz na pęczotto primavera, bo, tak jak klasyczne risotto, trzeba je podlewać płynem, ale nie jest to zadanie trudne, ani obciążające. Efektem jest zdrowe, pożywne danie.

Samo zdrowie jest zaklęte w środowej sałatce panzanella. Zamiast świeżych warzyw użyliśmy pieczonych, które nadają tej super prostej potrawie dodatkowego smaku.

Niewiele jest łatwiejszych przepisów niż zupa krem z pieczonej papryki, naprawdę zrobi ją każdy. Jest prosta, a przy tym delikatna i lekka.

Sałatkę na piątek, z pieczonych rzodkiewek, zrobiliśmy z krewetkami – nie jesteśmy wegetarianami, choć jemy coraz mniej mięsa. Żeby danie było w pełni wegetariańskie, zamiast krewetek usmaż boczniami, albo tofu.

Wszystkie dania są pełne warzyw, smaków i aromatów. Życzymy smacznego tygodnia!

Na końcu wpisu znajdziesz listę składników potrzebnych by przygotować porcje dla 2 głodnych osób.

No to do dzieła!

Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami

wegetariańska zapiekanka pasterska
Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron muszelki ze świeżymi pomidorami

przepis na sałatkę makaronową
Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami


Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami

pomysł na sałatkę
Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym

zupa krem z pieczonej papryki
Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek

sałatka z pieczonych krewetek i rzodkiewek

Jak to ugotować?

Dania z tego menu są bardzo proste do zrobienia. Najlepiej przygotowywać wszystkie na bieżąco. Jeśli chcesz jeszcze przyspieszyć pracę, w niedzielę razem z zapiekanką możesz upiec papryki do zupy krem, a następnie zmiksować je i zamrozić. Możesz też przygotować zupę wcześniej i zamrozić już gotową, po schłodzeniu. Będzie smakowała równie dobrze. 

Lista zakupów

Jeśli spodobało Ci się to menu – zaopatrz się w składniki z tej listy. To ilość dla dwóch osób. Pamiętaj, że wszystkie składniki możesz zamówić online. Sprawdź czy świeżych warzyw nie dostarcza do domu Twój lokalny warzywniak.

  • Szparagi zielone – pęczek
  • Dwa pęczki rzodkiewek 
  • 2 małe cukinie 
  • Mały bakłażan  
  • 2 duże czerwone papryki 
  • 1 papryka żółta 
  • Brokuł 
  • Kalafior  
  • Opakowanie mieszanki sałat 
  • Kilogram pomidorków koktajlowych 
  • Zielony groszek mrożony 
  • Opakowanie boczniaków 
  • 2 marchewki 
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera korzennego 
  • 2 szalotki 
  • Czosnek 

Zioła: 

  • Pęczek szczypiorku 
  • 2 pęczki pietruszki 

Konserwowe: 

  • Puszka mleka kokosowego 
  • Puszka całych pomidorów 
  • Słoiczek przecieru pomidorowego 80 g 
  • Puszka cieciorki 
  • Filety anchois  

Makarony, kasze: 

  • Makaron muszelki 200 g 
  • Pęczak 50 g 

Nabiał: 

  • Parmezan 150 g 
  • 1/2 kostki masła 

Pieczywo: 

  • 1/2 chleba włoskiego 

Ryby, owoce morza

  • Krewetki surowe 300 g/300 g boczniaków

Alkohole: 

  • Butelka ciemnego piwa 
  • Butelka cydru wytrawnego 

Przyprawy: 

  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1⁄2 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 
  • 1 łyżka suszonego czosnku 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 
  • 2 suszone papryczki chili 
  • Kilka łyżek dobrej oliwy 
  • 2 kostki rosołu warzywnego (jeśli nie masz domowego bulionu) 
  • Olej roślinny 
  • Sól 
  • Pieprz

Będzie nam bardzo miło jeśli zostawisz komentarz lub napiszesz do nas na adres: niedzielnykucharz@gmail.com i dasz znać, czy menu smakowało, albo jak je zmieniłaś!