Przygotowywanie posiłków na kilka dni na przód w jeden dzień nie jest łatwym zadaniem. Z tym menu jest to jednak możliwe i to już w 1,5 godziny.
Jeśli wolisz każde danie możesz zrobić osobno. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z planowaniem, wybierz trzy dania, które najbardziej Ci się podobają i przygotuj je w takiej ilości, by starczyło na tydzień (po prostu dwa dania powtórzą się).
Pamiętaj – piekarnik to najlepszy przyjaciel wszystkich przyrządzających kilka potraw równocześnie. Dzięki niemu posiłki na na cały tydzień udało nam się przygotować w 1,5 godziny!
Poniedziałek: Makaron ryżowy z wieprzowiną na ostro
Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek
Środa: Zapiekanka mac&cheese ze słoika
Czwartek: Pizza z kurczaka
Piątek: Prowansalska zupa pomidorowa z bruschettą z figi
Klucz to proste przepisy
Opis gotowania w tym tygodniu jest krótki – bo było bardzo szybko! I o to chodzi! Przepisy dobieraliśmy tak, żeby były łatwe do zrobienia, a zarazem smaczne. I udało nam się osiągnąć zamierzony efekt – mam nadzieję, że sama się o tym przekonasz.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, koniecznie zobacz inne nasze menu na tydzień.
Jak gotowaliśmy
Jesteście już zmotywowana, żeby gotować na tydzień? Jeśli tak, to przyda Ci się ściągawka jak gotowaliśmy. Jak już pisaliśmy, zrobienie pięciu dań zajęło nam tylko 1,5 godziny. To naprawdę niezły wynik, nie sądzisz? Często tyle czasu zajmuje przygotowanie jednego większego obiadu Do gotowania przystąpiliśmy z precyzyjnym planem, co po kolei będziemy robić, żeby maksymalnie wykorzystać czas.
Zaczęliśmy od dania wymagającego najwięcej czasu, czyli od zupy pomidorowej
Można ją zrobić w pół godziny, ale naprawdę smaczna staje się po godzinie powolnego gotowania. Najpierw więc zalaliśmy wrzątkiem pomidory, żeby ściągnąć z nich skórki. W czasie kiedy leżały w gorącej kąpieli, podsmażaliśmy w garnku cebulkę do zupy. W dwóch kolejnych garnkach gotowała się woda, w jednym na makaron ryżowy, w drugim na makaron kolanka.
Pomidory ogołocone ze skórek, pozbawione gniazd nasiennych trafiły do garnka z cebulą. Zupę można było zostawić samej sobie na całą godzinę. W dwóch garnkach obok zupy gotowały się już makarony
Potem odpaliliśmy piekarnik – i piekliśmy po kolei
Gdy zupa spokojnie się gotowała, nadszedł dobry moment na odpalenie piekarnika. Kiedy się nagrzewał, przygotowaliśmy do pieczenia pizzę z kurczaka i krewetki. Kiedy piec się nagrzał, tace z krewetkami i kurczakiem trafiły do środka. W czasie gdy się piekły, przygotowaliśmy makaron do zapiekanki z makaronu oraz cieciorkę do pieczenia. Po dopieczeniu pizzy z kurczaka, do piekarnika trafiła zapiekanka makaronowa i cieciorka.Kiedy się piekły zrobiliśmy makron ryżowy i posiekaliśmy składnik do sałatki.
Lista zakupowa
Mięso/owoce morza
- 2×500 g wieprzowiny
- Krewetki surowe 250 g
Makaron/kasze
- Makaron ryżowy wstążki
- Makaron kolanka
- ¼ szklanki kaszy jęczmiennej
Warzywa/owoce
- Główka czosnku
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 mała cebula
- 4 cm obranego i startego imbiru
- Pęczek rzodkiewek
- Szpinak 250 g
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 awokado
- 1 cytryna
Zioła
- Garść ziół: pietruszki, bazylii, mięty lub kolendry
- Szczypior razem z cebulkami
Nabiał/sery
- Jogurt 250 g
- Szklanka mleka
- Parmezan
- Kulka mozzarelli
Przyprawy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiego sosu chili (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1½ łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki suszonego czosnku
- ½ łyżki suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól
- Pieprz
Dodatki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ łyżki miodu
- Olej roślinny
Smacznego!