Pizza z kurczaka, mac&cheese w słoiku, prowansalska zupa pomidorowa z grzanką, sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek, makaron ryżowy z warzywami – oto pięć pysznych, domowych dań na 5 dni. Sprawdź nasze menu na tydzień dla dwóch osób za 115 zł, które zrobisz w 1,5 godziny!

Powrót do korzeni – tak powinniśmy zatytułować menu na ten tydzień, bo zostało ono zrobione zgodnie z ideą, która od początku przyświecała naszemu gotowaniu na cały tydzień. Przygotowywanie posiłków na kilka dni na przód w jeden dzień nie jest łatwym zadaniem, bo z jednym obiadem jest sporo korowodów, a co dopiero z pięcioma. Żeby całej niedzieli nie spędzić w kuchni trzeba chwytać się różnych tricków i sposobów, żeby ułatwić sobie gotowanie.

Na pewno najlepszym patentem jest szukanie przepisów prostych, nie wymagających specjalnie dużego nakładu sił. Drugi sposób polega na wykorzystaniu odpowiedniego sprzętu. Nie, nie chodzi o termomix :-D. W naszej niedzielnej kuchni żadnego specjalnie wysublimowanych urządzeń nie używamy: mikser ręczny, mikser kielichowy i robot z hakiem do wyrabiania ciasta (rzadko używany, gdyż ciasto najczęściej wyrabiamy ręcznie) – to całe nasze wsparcie!
O jakie sprzęt zatem chodzi? O piekarnik!! To najlepszy przyjaciel wszystkich przyrządzających kilka potraw równocześnie. Zobaczcie jakie dania na cały tydzień udało nam się przygotować w 1,5 godziny! Jeśli pyszne jedzenie to dla Was za mała zachęta żeby zacząć z nami gotować, to pomyślcie jeszcze o oszczędnościach. Całe menu dla dwojga na 5 dni kosztowało nas 115 zł!

Menu na ten tydzień wygląda tak:

Poniedziałek: Makaron ryżowy z wieprzowiną na ostro

Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek

Środa: Zapiekanka mac&cheese ze słoika

Czwartek: Pizza z kurczaka

Piątek: Prowansalska zupa pomidorowa z bruschettą z figi

Jak gotowaliśmy

Jesteście już zmotywowani, żeby gotować na tydzień? Jeśli tak, to przyda Wam się ściągawka jak gotowaliśmy. Jak już pisaliśmy, zrobienie pięciu dań zajęło nam 1,5 godziny. To naprawdę niezły wynik, nie sądzicie? Do gotowania przystąpiliśmy z precyzyjnym planem co po kolei będziemy robić, żeby maksymalnie wykorzystać czas.

Zaczęliśmy od dania wymagającego najwięcej czasu, czyli od zupy pomidorowej

Można ją zrobić w pół godziny, ale naprawdę smaczna staje się po godzinie powolnego gotowania. Najpierw więc zalaliśmy wrzątkiem pomidory, żeby ściągnąć z nich skórki. W czasie kiedy leżały w gorącej kąpieli, podsmażaliśmy w garnku cebulkę do zupy. W dwóch kolejnych garnkach gotowała się woda, w jednym na makaron ryżowy, w drugim na makaron kolanka.
Pomidory ogołocone ze skórek, pozbawione gniazd nasiennych trafiły do garnka z cebulą. Zupę można było zostawić samej sobie na całą godzinę. W dwóch garnkach obok zupy gotowały się już makarony

Potem odpaliliśmy piekarnik – i piekliśmy po kolei

Gdy zupa spokojnie się gotowała, nadszedł dobry moment na odpalenie piekarnika. Kiedy się nagrzewał, przygotowaliśmy do pieczenia pizzę z kurczaka i krewetki.
Kiedy piec się nagrzał, tace z krewetkami i kurczakiem trafiły do środka.
W czasie gdy się piekły, przygotowaliśmy makaron do zapiekanki z makaronu oraz cieciorkę do pieczenia. Po dopieczeniu pizzy z kurczaka, do piekarnika trafiła zapiekanka makaronowa i cieciorka.Kiedy się piekły zrobiliśmy makron ryżowy i posiekaliśmy składnik do sałatki.

Klucz to proste przepisy

Opis gotowania w tym tygodniu jest krótki, ale też nie ma się nad czym rozpisywać – po prostu było szybko! I o to chodzi! Przepisy dobieraliśmy tak, żeby były łatwe do zrobienia , a zarazem smaczne. I chyba udało nam się osiągnąć zamierzony efekt, w każdym razie na pewno jeśli chodzi i prostotę przepisów. Co do smakowitości, to przekonamy się w ciągu tygodnia, jak nam będą smakowały… A tak serio to wcześniej testowaliśmy każdy z przepisów. Nam bardzo smakowały. Mamy nadzieję, że Wam również zasmakują!!!

Jeśli szukacie więcej inspiracji, koniecznie zobaczcie inne nasze menu na tydzień.

Smacznego!