To menu zapewni Ci około 1600 kcal na cały dzień, potrzebne substancje odżywcze i dobry humor. Dania łączy prostota i krótki czas przygotowania! Obiad zrobisz w 20 minut, a śniadanie i kolację w 10! Miłego dnia!

Menu na dzień 1638 kcal

Sprawdź też menu na dzień 1600 kcal

Śniadanie 267 kcal

  • Dwa jajka sadzone
  • Tost z mąki pełnoziarnistej
  • Plasterek awokado
  • Pomidorki
  • Rukola
  • Sól
  • Pieprz

Pyszne proste śniadanko, które da Ci energię na początek dnia! Korzystaj z patelni teflonowej i smaż jako bez masła ani innego tłuszczu pod przykryciem. Jajko jest źródłem białka i ma mało kalorii. Awokado to zdrowy tłuszcz, który jest Ci potrzebny, m.in. do prawidłowej pracy hormonów. Idealnie smakuje z pomidorkami koktajlowymi. Pycha!

Obiad (723 kcal)

  • Pieczone filety z kurczaka 300 g
  • 4 młode ziemniaki
  • Fasola szparagowa
  • Pół kolby kukurydzy

Klasyczny obiad z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową, który przygotujesz w 20 minut. Fasolka i młode ziemniaki najlepiej smakują właśnie w czerwcu. Jeśli chcesz by kalorii było mniej – zrezygnuj z kolby kukurydzy.

Zobacz jak przygotować ten obiad krok po kroku. 

Podwieczorek (80 kcal) 

  • Borówki amerykańskie (porcja)

Dlaczego warto jeść borówki? Przede wszystkim są bogatym źródłem makro- i mikroelementów, zawierają wiele witamin – A, B, C, E oraz PP, a także cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń i bardzo dużą ilość antyoksydantów. Mimo że mają niewiele kalorii, są słodkie i zaspokają potrzebę wciągnięcia jakichś słodyczy! (To chyba ich największa zaleta ;-D).

Jeśli masz więcej czasu i ochotę na bardziej treściwy deser – spróbuj tego niskokalorycznego podwieczorka, który jadłam zrzucając kilogramy po ciąży. 

Kolacja (568 kcal)

  • Prosciutto 3 plasterki
  • Kawałek arbuza
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Komosa (1/4 szklanki) – opcjonalnie (możesz ją też zastąpić kaszą jaglaną)
  • Garść rukoli lub ziół
  • Porcja fety (plaster)
  • Nasiona słonecznika (łyżka)

Tę kolację przygotujesz w mniej niż 10 minut. Połączenie arbuz, prosciutto i feta jest genialne, ale jeśli chcesz żeby danie było mniej kaloryczne – zrezygnuj z fety.

Przepłucz komosę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj aż będzie miękka. Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój na połówki, a prosciutto w paski. Przełóż do dużej misy, dodaj rukolę i przestudzoną kaszę. Skrop dresingiem i wymieszaj. Podawaj sałatkę posypaną nasionami lub pokruszonymi orzechami.

Jeśli zamiast komosy wybierzesz kaszę jaglaną – podpowiadamy jak ją ugotować.

Zamów wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego foodbooka bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl. Bez wychodzenia z domu, bez spisywania składników. Wystarczy kilka sekund!
Nie doliczamy żadnej marży – chodzi o Twoją wygodę!

Smacznego!