To menu zapewni Ci około 1600 kcal na cały dzień, potrzebne substancje odżywcze i dobry humor. Dania łączy prostota i krótki czas przygotowania! Obiad zrobisz w 20 minut, a śniadanie i kolację w 10! Miłego dnia!
Menu na dzień 1638 kcal
Sprawdź też menu na dzień 1600 kcal
Śniadanie 267 kcal
- Dwa jajka sadzone
- Tost z mąki pełnoziarnistej
- Plasterek awokado
- Pomidorki
- Rukola
- Sól
- Pieprz
Pyszne proste śniadanko, które da Ci energię na początek dnia! Korzystaj z patelni teflonowej i smaż jako bez masła ani innego tłuszczu pod przykryciem. Jajko jest źródłem białka i ma mało kalorii. Awokado to zdrowy tłuszcz, który jest Ci potrzebny, m.in. do prawidłowej pracy hormonów. Idealnie smakuje z pomidorkami koktajlowymi. Pycha!
Obiad (723 kcal)
- Pieczone filety z kurczaka 300 g
- 4 młode ziemniaki
- Fasola szparagowa
- Pół kolby kukurydzy
Klasyczny obiad z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową, który przygotujesz w 20 minut. Fasolka i młode ziemniaki najlepiej smakują właśnie w czerwcu. Jeśli chcesz by kalorii było mniej – zrezygnuj z kolby kukurydzy.
Zobacz jak przygotować ten obiad krok po kroku.
Podwieczorek (80 kcal)
- Borówki amerykańskie (porcja)
Dlaczego warto jeść borówki? Przede wszystkim są bogatym źródłem makro- i mikroelementów, zawierają wiele witamin – A, B, C, E oraz PP, a także cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń i bardzo dużą ilość antyoksydantów. Mimo że mają niewiele kalorii, są słodkie i zaspokają potrzebę wciągnięcia jakichś słodyczy! (To chyba ich największa zaleta ;-D).
Jeśli masz więcej czasu i ochotę na bardziej treściwy deser – spróbuj tego niskokalorycznego podwieczorka, który jadłam zrzucając kilogramy po ciąży.
Kolacja (568 kcal)
- Prosciutto 3 plasterki
- Kawałek arbuza
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Komosa (1/4 szklanki) – opcjonalnie (możesz ją też zastąpić kaszą jaglaną)
- Garść rukoli lub ziół
- Porcja fety (plaster)
- Nasiona słonecznika (łyżka)
Tę kolację przygotujesz w mniej niż 10 minut. Połączenie arbuz, prosciutto i feta jest genialne, ale jeśli chcesz żeby danie było mniej kaloryczne – zrezygnuj z fety.
Przepłucz komosę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj aż będzie miękka. Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój na połówki, a prosciutto w paski. Przełóż do dużej misy, dodaj rukolę i przestudzoną kaszę. Skrop dresingiem i wymieszaj. Podawaj sałatkę posypaną nasionami lub pokruszonymi orzechami.
Jeśli zamiast komosy wybierzesz kaszę jaglaną – podpowiadamy jak ją ugotować.
Zamów wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego foodbooka bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl. Bez wychodzenia z domu, bez spisywania składników. Wystarczy kilka sekund!
Nie doliczamy żadnej marży – chodzi o Twoją wygodę!
Smacznego!