Makaron ryżowy z tofu z pysznym słodko-słonym dresingiem, smakuje absolutnie wyjątkowo. Danie jest przy tym bardzo łatwe do zrobienia.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Makaron ryżowy z tofu jest wyjątkowy z trzech powodów:
1. tofu przed usmażeniem jest kilka minut marynowane w sosie sojowym z dodatkiem miodu, cytryny i ostrej przyprawy. Zapanierowane w mące ziemniaczanej, usmażone są chrupiące z zewnątrz, a w środku niebywale aromatyczne
2. makaron jest wymieszany z surowymi warzywami co pozwala osiągnąć efekt chrupiącej i miękkiej zarazem konsystencji
3. dresing – wyjątkowy. Słodko-słony, lekko słodki wspaniale łączy się z pozostałymi składnikami.
Makaron ryżowy z tofu przyrządza się naprawdę szybko. Najwięcej czasu i uwagi zajmuje tofu: jeśli ma być piękne i chrupią, trzeba go doglądać. Poza tym trzeba je smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Wysiłek i uwaga warte są swojej ceny: dobrze usmażone tofu jest chrupiące i delikatne zarazem, z zewnątrz stawia opór, a w środku jest miękkie.
Makaron ryżowy z tofu zrobiliśmy z sosem, którego skład podpatrzyliśmy na blogu Minimalistbaker.com
Gorąco polecamy zrobienie masła orzechowego w domu. To mega łatwe. Wsyp na blaszkę orzechy – 2 szklanki –wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz 10 minut. Wyjmij, przestudź. Wsyp do miksera. Miksuj około 3-4 minuty. Najpierw orzeszki będą przypominały z wyglądu kawę mieloną, potem zmienią się w krem. Dopraw połową łyżeczką soli, łyżką miodu. Zajadaj
Makaron ryżowy z tofu
Składniki:
- Opakowanie tofu
- Opakowanie makaronu ryżowego (cienkie lub grube nitki)
- 1 duża marchewka
- 1 pęczek rzodkiewek
- Duża garść szpinaku
- Szczypiorek i nasiona sezamu do posypania
- Olej do smażenia
Marynata do tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu sriracha lub innego ostrego sosu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Dressing
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-4 łyżki wody do rozrzedzenia dresingu
Przygotowanie:
Krok 1
Pokrój tofu w dość drobną kostkę. Do miski wlej składniki marynaty. Dobrze wymieszaj. Dodaj do marynaty tofu, dobrze obtocz w marynacie. Odstaw na 10 minut.
Krok 2
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą. Przełóż do misy.
Krok 3
Umyj warzywa. Obierz marchew, pokrój w nitki, rzodkiewki w zapałkę. Razem ze szpinakiem dodaj do makaronu. Wymieszaj.
Krok 4
Wyjmij tofu z marynaty. Wsyp do szerokiej misy mąkę ziemniaczaną. Przełóż do niej tofu, dokładnie obtocz w mące. Wlej na patelnię tyle oleju, żeby przykrył dno. Rozgrzej na średnim ogniu. Wykładaj na olej tofu, smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
Przekładaj na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Przełóż do misy składniki dresingu, rozmieszaj przy pomocy rózgi. Dolej więcej wody jeśli potrzebujesz bardziej rozrzedzić sos.
Krok 6
Rozłóż makaron i warzywa na talerze. Na wierzch wykładaj tofu. Polej dresigiem. Posyp sezamem i szczypiorkiem/\.
Smacznego!