Super łatwy makaron z pesto. W wyjątkowego pesto, bo zostało zrobione z nasion słonecznika i rukoli. W niczym nie ustępuje klasycznemu pesto, a jest 20 razy tańsze.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Pesto to najprostszy sposób na przygotowanie szybkiego obiadu. Miksujesz składniki, mieszasz z makaronem i gotowe. Całość można ogarnąć w 10 minut, czyli w czasie kiedy gotuje się makaron. Pesto jest proste, a może być też tanie. Klasyczne pesto wymaga drogich składników. Za orzeszki pinii trzeba zapłacić jak za woły – 180 zł za kilogram. Droga jest też i bazylia i oliwa.

Wszystkie składniki można zastąpić tanimi odpowiednikami. Zamiast orzeszków pinii świetnie sprawdzą się orzechy laskowe, migdały oraz nasiona słonecznika. Tak jak w naszym przepisie. Zamiast bazylii użyj rukoli, której orzechowy smak świetnie łączy się z aromatem orzechów. Zamiast oliwy, wlej oleju słonecznikowego.

Efekt będzie naprawdę pyszny. Pesto z nasion słonecznika w niczym nie ustępuje klasycznej wersji.

Pesto możesz wymieszać z dowolnym makaronem. My ugotowaliśmy makaron z soczewicy. Ma on nieco inną konsystencję od makaronu pszennego, jest bardziej sztywny, nieco twardszy, suchy, ale z pesto smakuje genialnie. Polecamy!

Składniki:

  • Opakowanie makaronu z soczewicy
  • 250 g pomidorków koktajlowych

Pesto

  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Duża garść rukoli
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj pomidorki. Rozgrzej patelnię, wyłóż na nią pomidorki – bez tłuszczu. Przykryj, smaż na dość ostrym ogniu, aż pomidorki zaczną pękać. Zdejmij z ognia.

Krok 2

Ugotuj makron zgodnie z opisem na opakowaniu (8 minut w przypadku makaronu z soczewicy wystarczy).

Krok 3

Wsyp do miksera nasiona słonecznika, parmezan. włóż rukolę. Zmiksuj. Dolej oleju. Zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny i solą. Jeśli pesto jest zbyt gęste rozrzedź olejem lub wodą.

Krok 4

Wymieszaj pesto z makaronem. Podawaj z pomidorkami. Smacznego!