Super łatwy sos pomidorowy: wstawiasz pomidorki z przyprawami do pieca i wyciągasz gotowy, pachnący sos. Idealny do makaronu, do którego polecamy dodać wegetariańskie pulpeciki.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Łatwy sos pomidorowy pieczony w piecu

Przepis na zabieganych. Nie masz czasu, ani głowy co zrobić na obiad – wtedy łatwy sos pomidorowy przychodzi z pomocą. Polega na tym, że wstawiasz do piekarnika pomidorki koktajlowe doprawione ziołami i oliwą. Pieczesz, wyciągasz, dodajesz zimne masło, żeby całości nadać aksamitnej konsystencji i łatwy sos pomidorowy gotowy. Dodajesz do makaronu ugotowanego mocno al dente i przez chwile mieszasz, żeby makaron wchłoną jak najwięcej sosu.

Jest tylko jeden warunek, żeby łatwy sos pomidorowy był pyszny – pomidorki koktajlowe muszą być dobrej jakości. Jeśli użyjesz niedojrzałych, kiepskich pomidorków sos będzie niesmaczny.

Makaron z sosem to wersja na szybko. Jeśli masz chwilę czasu zrób do niego pyszne wegetariańskie pulpeciki z tofu, kaszy jaglanej, pieczarek i orzechów.

Wypróbuj też nasz sprawdzony przepis na domowy sos marinara, idealny do makaronów, pulpetów i pizzy.

Łatwy sos pomidorowy pieczony w piekarniku

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu (kokardki, rurki, świderki)

Sos

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka zimnego masła
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Pulpety

  • ½ kostki sera tofu
  • 100 g pieczarek
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • Garść orzechów nerkowca
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Duża szczypta kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka mąki żytniej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Umyj pomidorki. Przełóż do małego naczynia do zapiekania. Polej olejem, posyp bazylią i oregano. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodaj do sosu zimne masło w kawałkach, wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Łatwy sos pomidorowy jest gotowy.

Krok 2

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Posiekaj cebulę w kostkę. Wsyp na olej, smaż 5 minut.

Pokrój w plastry pieczarki dodaj do cebuli, smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj posiekany ząbek czosnku.

Krok 3

Wsyp do blendera orzechy i siemię lniane. Zmiksuj na proszek. Dodaj kaszę jaglaną i płatki owsiane. Znowu zmiksuj. Dodaj pieczarki z cebulą oraz tofu. Ponownie zmiksuj. Masa nie musi być gładka, mogą w niej być grudki.

Dodaj do masy kumin i paprykę, dopraw dobrze solą i pieprzem. Wymieszaj. Wsyp mąkę żytnią, jeszcze raz wymieszaj.

Krok 4

Wsyp do miseczki mąkę ziemniaczaną. Zwilż dłonie wodą lub olejem, odrywaj niewielkie kawałki masy i formuj niewielkie kulki, mniejsze od orzecha włoskiego. Obtaczaj na koniec w mące ziemniaczanej.

Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju, obsmaż na dość dużym ogniu pulpeciki z każdej strony. Zdejmij z patelni.

Krok 5

Ugotuj makaron o minutę krócej niż zaleca instrukcja na opakowaniu. Odlej kilka łyżek wody z gotowania. Odcedź makaron. Przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wlej do niego sos pomidorowy. Dodaj odlaną wcześniej wodę. Wstaw na kuchenkę na bardzo mały ogień. Mieszaj makaron, żeby wchłoną wodę i sos. Gotuj nie dłużej niż minutę. Na koniec dodaj pulpety.

Wykładaj na talerze. Posyp zieleniną. Smacznego!