Chrupiące, pachnące, a przy tym nieprzeładowane olejem – takie są najlepsze frytki z piekarnika,. Mają jeszcze jedną przewagę nad frytkami smażonymi – nie trzeba ich pilnować, bo robią się praktycznie same.

Czas: 50 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 3-4

chrupiące frytki z piekarnika

Nasz syn jest w takim wieku, że zaczął interesować się frytkami:) Kto nie lubi frytek? No każdy lubi. Problem z nimi jest tylko taki, że:

  • są kaloryczne, bo nasiąkają tłuszczem podczas smażenia jak Polska ideologią gender.
  • trzeba je pilnować, żeby się nie przypaliły
  • trzeba do nich zużyć dużo oleju co jest nieekonomiczne i nieekologiczne

Jest prosty sposób jak ominąć te wszystkie przeszkody – zrobić chrupiące frytki z piekarnika. Serio! Chrupiące frytki z piekarnika niczym nie różnią się od smażonych, mają taką samą konsystencję, smak. No i chrupią jak najlepiej wysmażone frytki. Jak to możliwe?

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika

Wszystko jest kwestią odpowiedniego przygotowania frytek.

Po pierwsze frytki trzeba pokroić dość cienko, czyli jakieś pół centymetra, na pół centymetra. Wtedy szybko i ładnie się upieką. Tu uwaga, ziemniaków na frytki nie trzeba obierać, zbędna fatyga. Frytki z łupinkach są smaczniejsze i zdrowsze od obranych.

Po drugie, pokrojone frytki gotujemy równo osiem minut w wodzie z dodatkiem octu, soli oraz odrobiny cukru. Kwas sprawi, że frytka będzie sprężysta i nie złamie się po podgotowaniu. Sól dodaje smaku. Cukier chrupkości.

Po trzecie wreszcie, frytki pieczemy w wysokiej temperaturze 230 stopni. Pół godziny i chrupiące frytki z piekarnika są gotowe. W połowie pieczenia trzeba je tylko przewrócić na drugą stronę.

W pieczonych frytkach z piekarnika piękne jest to, że robią się same, nie trzeba ich doglądać, po prostu wstawiasz do piekarnika i wyciągasz po pół godzinie.

Przepis pochodzi z bloga ethanchlebowski.com

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Nie musisz ich obierać. Pokrój wzdłuż na plastry grubości około 0,5 cm. Następnie pokrój plastry na frytki też o szerokości 0,5 cm.

Krok 2

Nastaw piekarnik na 230 stopni.

Krok 3

Zagotuj w dużym garnku wodę, tak żeby zmieściły się w nim frytki. Wsyp do wody cukier, sól, wlej ocet. Zamieszaj. Kiedy woda się zagotuje włóż do niej frytki – muszą być całkowicie przykryte wodą. Przykryj. Zmniejsz temperaturę i gotuj 8 minut. Wyłącz, odcedź na sicie. Podstaw na chwilę, żeby frytki ociekły z wody.

Krok 4

Wysyp frytki na tackę do pieczenia. Polej olejem, dokładnie obtocz je w oleju. Rozłóż w jednej warstwie, tak żeby frytki nie stykały się ze sobą.

Wstaw do piekarnika na 30 minut. Po 15 minutach odwróć frytki na drugą stronę.

Krok 5

Wyjmij frytki z piekarnika, wysyp do misy wyłożonej ręcznikiem papierowym. Odsącz z oleju. Posól i dodaj ulubione dodatki: czosnek suszony, paprykę, parmezan.