Kugel z ziemniaków to przepyszne i super proste danie niezwykle popularne w kuchni polskich Żydów. Zapiekanka jest chrupiąca z zewnątrz i zaskakująco lekka. A przy tym bardzo pożywna.
Czas: Godzina
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 4-6
Kugel można robić na dwa sposoby: na słodko, z makaronu i ryżu, lub ziemniaków. Zapiekanka swoje korzenie wywodzi z kuchni niemieckiej, ale przyjęła się i stanowi jeden z fundamentów kuchni żydowskiej. W społeczności żydowskiej, zamieszkującej Polskę i kraje naszego regionu szczególnie popularny był kugel ziemniaczany, często wolo pieczony przez całą noc z piątku na sobotę, kiedy był podawany jako danie szabasowe.
Dzisiaj proponujemy Wam właśnie wersję z ziemniaków. Kugel robi się szalenie łatwo, wystarczy zetrzeć ziemniaki i wymieszać z jajkami. Świetnie sprawdza się jako przystawka w głównych daniach do np. pieczonego kurczaka z wątróbką. Jeśli macie dość nudnych tłuczonych ziemniaków, lub chcecie zrobić wrażenie na gościach, upieczcie kugel. Efekt gwarantowany.
Z podanych poniżej składników zrobicie dużą zapiekankę, do której będziecie potrzebować dużą foremkę do pieczenia w rozmiarze 20×30 cm. Możecie użyć też tortownicy, tyle że wcześniej trzeba dno naczynia wyłożyć papierem. Możecie też zmniejszyć ilość składników.
Przepis pochodzi z bloga Toriavey.com
Składniki
- 10 średnich ziemniaków (około 2 kg)
- 2 żółte cebule
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki oleju, oliwy lub smalcu (drobiowego)
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 205 stopni. Naczynie do zapiekania wysmaruj trzema łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika.
Krok 2
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dobrze odciśnij z wody. Odlej wodę, ale zachowaj krochmal i przełóż go do ziemniaków. Zetrzyj na tarce, tylko że na drobniejszych oczkach, dwie cebule. Dodaj do ziemniaków.
Krok 3
Do dużej misy wbij jaja, rozmieszaj je dobrze rózgą. Dopraw 2 łyżeczkami soli i połową łyżeczki pieprzu. Przełóż do jajek ziemniaki, dodaj 6 łyżek mąki ziemniaczanej. Dobrze wymieszaj całość.
Krok 4
Wyjmij naczynie do zapiekania z piekarnika (ostrożnie bo gorące). Przełóż do niego masę ziemniaczaną, wyrównaj wierzch, polej łyżką oleju i wstaw do piekarnika na godzinę.
Kugel podawaj na ciepło.
Smacznego!