Kluski śląskie z pesto z jarmużu to polsko-włoska hybryda kulinarna. Bardzo udana, bo jak się okazuje, kluseczki świetnie smakują nie tylko w sosie pieczeniowym, ale warzywnym pesto.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Średnie
Liczba porcji: 2
Kluski śląskie to znakomity dodatek do pieczeni, pieczonych kaczek i gęsi. Są pyszne, ale zawsze grają drugie skrzypce w obiadowych daniach. Postanowiliśmy to zmienić. Bo skoro Włosi, a za nimi pół świata, zajadają się gniocchi, które przecież nie są niczym innym jak południową odmianą klusek śląskich, do dlaczego nie dać szansy naszym kluseczkom? Daliśmy i się opłaciło.
Kluski śląskie z pesto z jarmużu znakomicie nadają się na lekki lancz. W ogóle określenie „lekki” jest jak najbardziej na miejscu. Kluski śląskie są mięciutkie, delikatne, lekko słodkie. Pesto z jarmużu zrobione na bazie orzechów migdałowych jest słone i lekko „al dente”. Dokładnie tak. Pesto z jarmużu w przeciwieństwie do pesto np. z bazylii nie ma konsystencji całkowicie kremowej pasty. Tu nie da się tego efektu osiągnąć, ponieważ liście jarmużu są twarde, blaszkowate i nie dają się zmiksować na krem. Naszym zdaniem tylko dodaje to uroku pesto z jarmużu, które jest trochę jakby ziarniste, o wyczuwalnej fakturze.
Jest co prawda sposób, żeby pesto z jarmużu było gładkie: trzeba jarmuż wrzucić do wrzątku i blanszować z pół minuty. Ale wysoka temperatura wprawdzie zmiękcza liście, jednak pozbawia jarmuż charakteru. Zresztą pracy z takim pesto jest więcej, bo liście trzeba gotować, odcedzać itd.
W przepisie na pesto z jarmużu znajdziesz natkę pietruszki. Tu uwaga, jeśli nie przepadasz za pietruszką, albo nie jesteś jej miłośnikiem, nie dodawaj jej do pesto, ponieważ jest to zioło charakterne i potrafi mocno zaznaczyć swoją obecność poprzez intensywny zapach i smak.
Z podanych składników zrobisz naprawdę dużo pesto z jarmużu na solidne dwie porcje. Możesz zrobić więcej pesto i trzymać w lodówce jako dodatek do makaronów. Tu znajdziesz przepis na penne z pesto z jarmużu.
Wypróbuj nasz przepis na kluski śląskie z boczniakami.
Gorąco polecamy kluski śląskie z pesto z jarmużu, bo to bardzo miła odmiana od klasycznych klusek i włoskich gniocchi.
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – plus minus
- 1 jajko
- Mąka do podsypania stolnicy
Pesto
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści jarmużu umytego, bez grubszych łodyżek
- 1/2 pęczka pietruszki (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1/2 szklanki orzechów migdałowych
- 1/3 szklanki oleju
- Kilka łyżek wody
- Sok z połowy cytryny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj, przełóż do garnka z zimną wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj do miękkości. Odcedź.
Krok 2
W międzyczasie zrób pesto. Wsyp orzechy do miksera i zmiksuj na proszek. Dodaj umyte liście jarmużu i natkę pietruszki, parmezan, 2 ząbki czosnku, wlej olej. Zmiksuj na pastę. Rozrzedź pesto wodą jeśli jest za gęste. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeszcze raz zmiksuj.
Krok 3
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, zetrzyj na tarce, lub po prostu porządnie ubij tłuczkiem. Dodaj mąkę ziemniaczaną, wbij jajko i zagnieć aż powstanie jednolite ciasto.
Krok 4
Podsyp stolnicę mąką. Odetnij nożem kawałek ciasta, rozwałkuj na cienki wałek. Potnij na małe kawałki. Bierz je po kolei w dłonie i formuj w kuleczki. W każdej zrób palcem małe wgłębienie.
Krok 5
Zagotuj w dużym garnku sporo osolonej wody. Wrzucaj do niej kluseczki. Gotuj około minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową. Wymieszaj kluski z pesto. Podawaj posypane parmezanem.
Smacznego!