Polsko-włoskie danie. Zamiast makaronu występują w nim kluski kładzione. Danie pyszne, tanie i łatwe do zrobienia.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Średnie
Liczba porcji: 2
Ostatnio kluski kładzione rządzą u nas w domu. Bo kluski kładzione to czysta przyjemność robienia i jedzenia. Właściwie przygotowane są mięciutkie i delikatne. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto, które nie może być ani za rzadkie, ani za luźne. Z kluskami kładzionymi jest jak z komplementami: wypowiedziane pół gębkiem, przechodzą niezauważone, przesadne mogą uchodzić za grubiaństwo.
Poniżej znajdziesz przepis na ciasto kluski kładzione o wyważonej konsystencjo: dość gęste, dzięki czemu łatwo kłaść je na wodzie, ale wciąż na tyle rzadkie, że kluseczki są mięciutkie. Tu jedna uwaga: w przepisie wykorzystaliśmy mąkę chlebową 650. To ważne jakiej mąki użyjesz, bo od rodzaju zależy ilość mleka jakie trzeba do niej dodać. Dlatego, kiedy robisz ciasto nie wlewaj mleka jednym chlustem, ale wlewaj stopniowo, mieszając ciasto i obserwując jego konsystencję.
Żeby zrobić kluski kładzione, jak wszystko zresztą, wymaga pewnej praktyki. Nawet jeśli za pierwszym razem nie będą idealne, to kolejna próba na pewno zakończy się sukcesem!’
Spróbuj też zupy z pulpetami kładzionymi kluskami
Składniki:
- 4-6 plastrów prosciutto lub wędzonej szynki
- ½ szklanki tartego parmezanu
- Siekana natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy
Kładzione kluski
- 8 łyżek mąki chlebowej
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj ciasto na kluski: wbij do misy jajko, dodaj parmezan i mąkę, wymieszaj dokładnie (najlepsza jest szpatułka cukiernicza). Wlej mleko i dokładnie wymieszaj. Powinno powstać ciasto dość luźne, ale nie rzadkie.
Krok 2
Zagotuj w garnku wodę – jak na makaron. Posól, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz nieco ogień. Przy pomocy małej łyżeczki nabieraj niewielkie porcje ciasta i wkładaj do wody. Gotuj przez 3 minuty od momentu jak kluseczki wypłyną na wierzch. Wyjmij je z garnka łyżką cedzakową.
Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwę. Posiekaj prosciutto, lub porwij na mniejsze kawałki. Połóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż do momentu aż szynka zrobi się chrupiąca. Dodaj do niej ugotowane kluseczki, przemieszaj. Dodaj tarty ser i siekaną zieleninę. Smaż jeszcze przez chwilę. Zdejm z kuchenki. Podawaj. Smacznego!