W tym tygodniu mamy dla Ciebie pięć zdrowych, ale sycących sałatek. Wszystkie są zamknięte w słoikach. Pokażemy Ci jak spakować sałatki do słoików, żeby wyglądały pięknie nawet następnego dnia, były świeże i smaczne.
- Na końcu wpisu tradycyjnie znajdziesz listę zakupów, które możesz zamówić we frisco.pl bezpośrednio z naszego bloga – wystarczy jeden klik.
Słoik – ekologiczny pojemnik na lunch
Słowo „słoik” ma w Polsce różne konotacje, szczególnie w Warszawie, gdzie „słoików” jest najwięcej, bo stolyca ściąga najwięcej ludzi z prowincji. W Niedzielnym kucharzu nie mamy ze słoikami najmniejszego problemu! Po pierwsze dokładnie połowa załogi Niedzielnego Kucharza, czyli Eugeniusz, to słoik, (ja to Warszawka). Ale co najważniejsze obydwoje uważamy, że słoik to najlepszy, eko przyjaciel człowieka pracującego. W tym wpisie powiemy Wam jak spakować sałatkę do słoika i zrobić z tego doskonały lunch.
Poniedziałek: Sałatka COBB
Klasyczne danie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. W wersji fit – zrób sałatkę bez boczku. Zobacz przepis
Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem
Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego lanczu, ale idealnie nadaje się na danie na imprezę. Goście będą zachwyceni. Gwarantujemy to! W sałatce zachwyca zestawienie owocowych smaków, soczystych i świeżych z orzechową nutą rukoli. Całość dopełnia wytrawny, kozi ser. Zobacz przepis
Środa: Pulpety włoskie ze spaghetti warzywnym
Sałatka łączy sobie smaki włoskie i dalekowschodnie. Pulpety zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis
Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami w sosie z awokado
Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów i kolendry, który nadaje całości delikatnego, aksamitnego smaku. Zobacz przepis
Piątek: Sałatka burritos
Sałatkę zamiast do słoika spokojnie można włożyć do tortilli i zawinąć. Zawiera ona podstawowy zestaw składników potrzebnych do zrobienia klasycznego burito. Jeśli masz ochotę, zabierz do pracy kilka placków tortilli i zrób sobie klasyczne burrito. Zobacz przepis
Lista zakupów
Warzywa:
- Rukola
- Winogrona
- Pomidorki koktajlowe
- Cukinia
- Sałata rzymska
- 2 awokado
- Rzodkiewki
- 2 papryki żółte
- 2 papryki czerwone
- Cebula szalotka
Sery/nabiał/jajka
- Kozi ser
- Parmezan
- 1 jogurt grecki 250 ml
- 2 jajka
Zioła
- Kolendra
- Pietruszka
Makarony/kasze
- Kuskus
- Makaron ryżowy
- Ryż
Mięso/owoce morza
- Krewetki
- Udka z kurczaka
- Polędwiczki
- Mielony indyk 400 g
- Boczek wędzony
Konserwowe
- 1 puszka fasoli
- 1 puszka kukurydzy
Dodatki
- Garść orzechów pistacjowych
- Przecier pomidorowy
- Bułka tarta
- Sok z cytryny
Przyprawy
- Przyprawa włoska (oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek
- granulowany)
- Sos sojowy
- Sos rybny
- Olej sezamowy
Jak spakować sałatkę do słoika
W tym menu na tydzień zrobiliśmy łącznie pięć warstwowych sałatek. Wszystkie przepisy są bardzo proste, a najpiękniejsze jest w nich to, że można je zmieniać, dowolnie dobierając składniki. Dodaj do słoików Twoje ulubione warzywa, sery, czy mięso.
Pakując sałatkę do słoika trzymaj się zasady, żeby na samo dno kłaść dresing. Kolejną warstwę powinny tworzyć składniki, które nie nasiąkają sosem, czyli surowe lub pieczone warzywa. Dopiero potem do słoika wkładaj makaron, albo kaszę, potem mięso, a na wierzch świeżą zieleninę – np. sałatę lub rukolę.
Czy sałatkę można mrozić
Słoikową sałatkę można jeść wprost ze słoika, albo przełożyć na talerz. Jeśli chodzi o dresing, to możesz go spakować osobno i polać nim danie przed zjedzeniem. Sałatka zachowuje świeżość i jest zdatna i zdrowa do jedzenia przez 3-4 dni od przygotowania. Wyjątek stanowi tu sałatka COBB, w której jest jajko trzeba zjeść maksymalnie w ciągu 2 dni od ugotowania. Podobnie jest z krewetkami – lepiej nie trzymać ich długo w lodówce. Trzeba też uważać na sałatki z dodatkiem owoców, jak np. granat, czy winogrona, gdyż mogą one zacząć fermentować, dlatego nie należy za długo trzymać ich w lodówce.
Jednak najlepiej sałatki robić na świeżo.
w ekstremalnych warunkach sałatkę można też… zamrozić. Nam się to zdarzało, ale dotyczy to wyłącznie sałatek z przetworzonych składników – gotowanych lub pieczonych. Taką sałatkę dzień wcześniej trzeba wyciągnąć z zamrażalnika.
Smacznego!
Sprawdź też zdrowe przepisy z pęczakiem