Jajka pieczone w awokado to idealny przepis na zdrowe śniadanie z fantazją w 15 minut.
Czar: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Awokado to pyszny kremowy owoc, ale po zapieczeniu z jajkiem dodatkowo zyskuje na smaku i jest jeszcze bardziej aksamitne. Od Ciebie zależy, jak mocno będzie wypieczone jajko. Obserwuj co dzieje się w piekarniku. Jajka pieczone w awokado zrobione na twardo potrzebują około 20 minut.
Jeśli spodobały Ci się jajka zapiekane w awokado, koniecznie wypróbuj przepis na jajko w koszulce z awokado, z którego dowiesz się jak w prosty sposób zrobić idealne jajko w koszulce.
Składniki:
- 2 awokado
- 4 jajka
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki
- Olej
Jajka zapiekane w awokado – przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przekrój awokado na połowy, wyjmij pestkę. Dużą łyżką powiększ otwór powstały po usunięciu pestki.
Krok 2
Przełóż awokado do naczynia do zapiekania wysmarowanego olejem.
Wbij jajko do wgłębienia w awokado. Nie przejmuj się jeśli część jajka spłynie do naczynia. Posól i popieprz. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 15 minut lub do momentu aż jajko osiągnie pożądany stopnień upieczenia.
Posyp posiekaną natką pietruszki i kawałkami awokado, które zostały po wykrojeniu otworów na jajko.
Jajka pieczone w awokado gotowe! Możecie się delektować!
Smacznego!
Zobacz również nasz sprawdzony przepis na sałatkę Cezara i miodowe pieczone bułeczki.