Przepis na domowe bułki śniadaniowe to najlepszy dowód na to, że każdy może zostać piekarzem i wyrabiać pyszne, pachnące domowe bułeczki. Ciasto można przygotować wieczorem – 15 minut roboty i upiec rano.

Czas: 2 godziny na wyrastania, a najlpiej przez całą noc, plus 15 minut na pieczenie 

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 8 bułeczek wielkości  kajzerek

Przepis na domowe bułki śniadaniowe jest naprawdę super. Od kiedy tkwimy w przymusowej izolacji w związku z koronawirusem, pieczemy je co drugi dzień. Domowe bułki smakują naprawdę wyśmienicie: skórka jest cieniutka, przyjemnie chrupiąca, a środek zwarty, ale bardzo miękki. Spróbujcie tego przepisu chociażby po to, żeby przekonać się jak pysznie smakuje pieczywo bez spulchniaczy i innych niepotrzebnych dodatków.
Pieczemy domowe bułki śniadaniowe ze względu na Miłosza – sami raczej unikamy jasnego pieczywa, ale, wierzcie, to jest tak dobre, że nie możemy się oprzeć, żeby nie zjeść bułeczki, albo kromki chociaż z odrobiną masła i dżemu, albo plastrem szynki i pomidora.

Domowe bułki śniadaniowe robi się bardzo prosto: trzeba połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać, a potem wyrabiać przez 10 minut. Jeśli macie robota kuchennego, to 3-4 minuty wyrabiania na średnich obrotach wystarczą. Jak widzicie, do ciasta nie trzeba robić osobno zaczynu – wystarczy wymieszać składniki.

Czas wyrastania ciasta to 2 godziny, ale domowe bułki śniadaniowe najlepiej jest przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Tu uwaga – jest taka zasada, że im dłużej ciasto odpoczywa, tym mniej wymaga drożdży. Przy wyrastaniu przez noc, ilość drożdży można obciąć o połowę do 4 g. Problem jest taki, że obecnie drożdże wymiotło z okolicznych naszych sklepów i mamy drożdże jednego z naszych krajowych producentów, charakteryzujące się niewielkimi zdolnościami spulchniającymi. Po prostu średnio działają. Albo są zwietrzałe, albo generalnie do niczego. W związku z tym dodajemy 7 g do podanej ilości mąki. Jeśli macie dobre drożdże – szczęściarze – to zmniejszcie ilość do 4 g. Szkoda marnować dobrych drożdży

Przepis na domowe bułki śniadaniowe pochodzi z bloga Foodohfood.it

Polecamy też przepis na mega łatwe bułeczki śniadaniowe bez drożdży i generalnie wyrabiania, które można zrobić w 25 minut.

Składniki :

  • 400 g mąki uniwersalnej 
  • 7 g drożdży instant 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 75 ml cieplej wody
  • Odrobina mleka lub kawy do posmarowania 

Przygotowanie:

Krok 1

Wsyp do misy 400 g mąki, 7 g drożdży, łyżeczkę soli i cukru. Wymieszaj.

Krok 2

Wlej do suchych składników 125 ml ciepłego mleka i 75 ml cieplej wody. Wymieszaj całość drewnianą łyżka, tak by mąka wchłonęła płyny. Przełóż ciasto na stół, podsyp delikatnie mąką i wyrabiaj 10 minut. Włóż z powrotem do misy, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę lub całą noc – wtedy do lodówki.

Krok 3 

Odkryj ciasto, uderzeniem dłoni usuń z niego powietrze. Zagnieć kilka razy, uformuj kulę i podziel na osiem części. Z każdej uformuj kulkę, przełóż na blaszkę do pieczenia i spłaszcz lekko. Przykryj i odstaw na pół godziny.

Krok 4

Nastaw piekarnik na 220 stopni.

Odkryj bułeczki i przekrój nożem na krzyż lub wzdłuż. Posmaruj mlekiem lub kawą.

Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.

Wyjmij z pieca, przełóż na kratę lub deskę i przykryj, żeby skórka nieco zmiękła.

Podawaj bułeczki. Smacznego!