Błyskawiczne, domowe bułeczki śniadaniowe naprawdę można mieć na stole w ciągu 25-30 minut. Nie chodź do sklepu po świeże pieczywo – zrób je rano w domu. Bułeczki śniadaniowe według tego przepisu upiecze każdy, nawet jeśli wcześniej nigdy bułek nie piekł.

Czas: 25 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 4 bułeczki wielkości kajzerek

Wypróbuj też nasz śniadaniowy HIT – Jajko zapiekane w awokado

Jak zrobić domowe bułeczki śniadaniowe?

błyskawiczne domowe bułeczki śniadaniowe

Wyglądają pysznie, prawda? I takie też są! Domowe bułeczki śniadaniowe! Jak nam donosicie, smakują równie dobrze, jak z piekarni, są chrupiące i pachną masłem.

Pieczywo bez drożdży jest ważnym składnikiem starej kuchni irlandzkiej. Soda bread – to specjalność każdej irlandzkiej szanującej się babki. Robi się go bardzo szybko, na poczekaniu i zrobi go każdy, kto nigdy wcześniej ciasta nie robił.

Tak jest też z błyskawicznymi bułeczkami śniadaniowymi. Wystarczy połączyć składniki, utoczyć kulki, spłaszczyć i bułeczki śniadaniowe gotowe. W obecnej sytuacji ważne jest to, że można je zrobić bez drożdży, które trudno kupić w sklepie. Składnikiem spulchniającym jest tu soda – w niewielkiej ilości – która w połączeniu z jogurtem (możesz też użyć maślanki lub kefiru) sprawia, że ciasto ładnie rośnie.

Ważna wskazówka

Ciasto na domowe bułeczki śniadaniowe nie jest tak elastyczne, jak ciasto drożdżowe. Co tu dużo mówić, jest raczej kluchowate i niewyględne Ale nie przejmuj się, po upieczeniu bułeczki bez drożdży pięknie wyrosną, będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.

W razie problemów z formowaniem bułeczek śniadaniowych (ciasto jest wilgotne i lepiące), zwilż dłonie olejem, co pozwoli nadać ciastu odpowiedni kształt.

Domowe bułeczki śniadaniowe możesz zrobić z jasnej mąki, ale świetnie z tym przepisem sprawdzają się bułki z ciemnej oraz żytniej mąki.

Przepis pochodzi z bloga Yummytummyaarthi.com

Wypróbuj także nasz przepis na błyskawiczną pizzę do zrobienia w 10 minut!

Składniki:

  • 360 ml mąki (około 200 g), plus mąka do podsypania
  • 8 łyżek jogurtu
  • 4 łyżki mleka, plus łyżka do posmarowania bułek 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • Posypka: sezam, czarnuszka, mak, płatki owsiane – to co lubisz!

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Wsyp do misy łyżeczkę sody, cukru, 3/4 łyżeczki soli, dodaj 8 łyżek jogurtu. Wymieszaj dokładnie. Odstaw na minutę.

Krok 2

Wsyp do mokrych składników mąkę. Wymieszaj łyżką, żeby składniki połączyły. 

Krok 3

Dodawaj stopniowo mleko, cały czas zagniatając łyżką. Kiedy ciasto nie będzie już bardzo mokre – rękami. Zagnieć je kilka razy, oprósz mąką i uformuj kulę.

domowe bułeczki śniadaniowe

Krok 4

Podziel kulę na 4 części. Oprósz dłonie mąką i z każdej ćwiartki uformuj zgrabne bułeczki. Jeśli ciasto jest bardzo klejące, posyp delikatnie mąką.

Krok 5

Posmaruj bułeczki mlekiem, posyp z wierzchu wybraną posypką i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut.

Wyciągnij, przestudź i wcinaj!

Będzie pysznie – obiecujemy!

Nie masz co zrobić ze starym pieczywem? Sprawdź też koniecznie przepis na muffiny z czerstwych bułek.

Zobacz też 18 pomysłów na to, co zrobić z kaszy!