Zapiekanka z ryżu i kurczaka to wymarzony przepis na obiad dla zabieganych. Wrzucasz składniki do rondla i wstawiasz do piekarnika. Wyciągasz aromatyczne i pyszne danie.
Czas: 50 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 3
Czas narodowej kwarantanny to poważne wyzwanie pod bardzo wieloma względami, również kuchenno-kulinarnymi. U nas to wygląda tak, że od rana jesteśmy w pracy, czyli w domu, bo pracujemy zdalnie. Trzeba dzwonić, pisać, słać mejle, bawić się z dzieckiem i psem (bo inaczej wpada w depresję), zrobić śniadanie, drugie śniadanie i obiad. O ile z pierwszym i drugim nie mamy większego problemu, bo rano jemy płatki, a potem pijemy koktajl zrobiony ze wszystkiego co jest w lodówce, no to obiad jest właśnie wyzwaniem. Trzeba zjeść coś solidnego, ale nieskomplikowanego, no bo człowiek jest w pracy i nie ma czasu.
Pomocą, ratunkiem są takie dania jak zapiekanka z ryżu i kurczaka, które wymagają naprawdę minimum pracy. Trzeba tylko razem poskładać składniki i wstawić do piekarnika. Jeśli chcesz jeszcze bardziej ułatwić sobie zadanie, zrób zapiekankę z ryżu i kurczaka na skróty, czyli nie obsmażaj udek na patelni, tylko pomiń ten krok i dodaj je razem z ryżem, zupełnie surowe.
Jeśli tak zrobisz to pamiętaj, żeby zapiekankę z ryżu i kurczaka piec o 10 minut dłużej niż w przepisie.
Danie jest naprawdę proste, niesamowicie aromatyczne, bo dobrze doprawiony kurczak oddaje swoje smaki do ryżu.
Gorąco polecamy!
Przepis na zapiekankę z ryżu i kurczaka pochodzi z bloga Recipetineats.com
Składniki:
- 6 podudzi z kurczaka
- 11/2 szklanki ryżu
- 3 szklanki bulionu lub wody
- 2 szklanki marchewki pokrojonej w kostkę
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku
- Liść laurowy
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki masła
- Olej
Przygotowanie:
Krok 1
Podudzia osusz, posyp przyprawami: łyżeczką tymianku, papryki, czosnku i soli. Dobrze wymieszaj. Odstaw.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj 2 łyżki masła i wstaw na 10 minut do piekarnika.
Krok 3
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Obsmaż podudzia ze wszystkich stron na dość mocnym ogniu. Smaż 5-7 minut aż skórka się przyrumieni. Zdejm z patelni.
Krok 4
Wyjmij naczynie z cebulą z piekarnika. Wsyp do niego ryż i marchew, łyżeczkę tymianku, wymieszaj. Zalej 3 szklankami wody lub bulionu. Dodaj liść laurowy. Włóż do naczynia podudzia, przykryj, wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut.
Wyciągnij z piekarnika, odkryj naczynie o zapiekaj jeszcze przez kilka minut, aż wierzch potrawy przyrumieni się.
Wyjmij zapiekankę. Możesz do niej dodać garść szpinaku i na chwilę przykryć, żeby liście zmiękły.
Podawaj. Smacznego!