Zapiekanka z ryżu i kurczaka to wymarzony przepis na obiad dla zabieganych. Wrzucasz składniki do rondla i wstawiasz do piekarnika. Wyciągasz aromatyczne i pyszne danie.

Czas: 50 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czas narodowej kwarantanny to poważne wyzwanie pod bardzo wieloma względami, również kuchenno-kulinarnymi. U nas to wygląda tak, że od rana jesteśmy w pracy, czyli w domu, bo pracujemy zdalnie. Trzeba dzwonić, pisać, słać mejle, bawić się z dzieckiem i psem (bo inaczej wpada w depresję), zrobić śniadanie, drugie śniadanie i obiad. O ile z pierwszym i drugim nie mamy większego problemu, bo rano jemy płatki, a potem pijemy koktajl zrobiony ze wszystkiego co jest w lodówce, no to obiad jest właśnie wyzwaniem. Trzeba zjeść coś solidnego, ale nieskomplikowanego, no bo człowiek jest w pracy i nie ma czasu.

Pomocą, ratunkiem są takie dania jak zapiekanka z ryżu i kurczaka, które wymagają naprawdę minimum pracy. Trzeba tylko razem poskładać składniki i wstawić do piekarnika. Jeśli chcesz jeszcze bardziej ułatwić sobie zadanie, zrób zapiekankę z ryżu i kurczaka na skróty, czyli nie obsmażaj udek na patelni, tylko pomiń ten krok i dodaj je razem z ryżem, zupełnie surowe.

Jeśli tak zrobisz to pamiętaj, żeby zapiekankę z ryżu i kurczaka piec o 10 minut dłużej niż w przepisie.

Danie jest naprawdę proste, niesamowicie aromatyczne, bo dobrze doprawiony kurczak oddaje swoje smaki do ryżu.

Gorąco polecamy!

Przepis na zapiekankę z ryżu i kurczaka pochodzi z bloga Recipetineats.com

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 11/2 szklanki ryżu
  • 3 szklanki bulionu lub wody
  • 2 szklanki marchewki pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku
  • Liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • Olej

Przygotowanie:

Krok 1

Podudzia osusz, posyp przyprawami: łyżeczką tymianku, papryki, czosnku i soli. Dobrze wymieszaj. Odstaw.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj 2 łyżki masła i wstaw na 10 minut do piekarnika.

Krok 3

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Obsmaż podudzia ze wszystkich stron na dość mocnym ogniu. Smaż 5-7 minut aż skórka się przyrumieni. Zdejm z patelni.

Krok 4

Wyjmij naczynie z cebulą z piekarnika. Wsyp do niego ryż i marchew, łyżeczkę tymianku, wymieszaj. Zalej 3 szklankami wody lub bulionu. Dodaj liść laurowy. Włóż do naczynia podudzia, przykryj, wstaw do piekarnika i piecz przez  40 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyciągnij z piekarnika, odkryj naczynie o zapiekaj jeszcze przez kilka minut, aż wierzch potrawy przyrumieni się.

Wyjmij zapiekankę. Możesz do niej dodać garść szpinaku i na chwilę przykryć, żeby liście zmiękły.

Podawaj. Smacznego!