Niecodzienna marynata: z masła orzechowego, mleka kokosowego, limonki i curry. I równie niestandardowy ryż – z kalafiora. Oryginalne, pachnące Azją i orientem szaszłyki.

Czas przygotowania: Godzina marynowania

Czas smażenia: 12-15 minut

Liczba porcji: 2

Spośród mnóstwa rozmaitych marynat do kurczaka marynata z masła orzechowego, mleka kokosowego, limonki i curry jest jedną z najzacniejszych. Już samo jej przygotowywanie pobudza apetyt, bo podgrzane masło zaczyna pięknie pachnieć, a w połączeniu z mlekiem kokosowym tworzy połyskliwą, przyjemną emulsję. Podczas smażenia/grillowania szaszłyków, marynata zamienia się w słodką skorupkę otaczającą kurczaka.

Spróbujcie tego przepisu, bo to bardzo miła odmiana po marynatach robionych na bazie jogurtów i maślanek.

Przepis podpatrzyliśmy u Marka Bittmana, mistrza kulinarnej prostej formy. Jego przepisy zazwyczaj są łatwe do zrobienia, zawierają niewiele składników, a ostateczny efekt jest doskonały.

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub 3 mniejsze, pojedyncze filety
  • Sól i pieprz do smaku

Marynata

  • ½ szklanki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka curry lub pasty curry
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • Olej do smażenia

Ryż z kalafiora

  • Mała główka kalafiora
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Szczypta curry
  • Kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1

Przełóż ½ szklanki masła orzechowego do rondelka, dodaj łyżeczkę curry, ½ puszki mleka kokosowego i po łyżce sosu sojowego i soku z limonki. Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając, aż składniki połączą się w gładki krem. Uważaj, żeby marynata się nie zagotowała! Przełóż masę do głębokiej misy. Ostudź.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj ryż z kalafiora. Umyj kalafiora i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, albo posiekaj nożem lub zmiksuj w mikserze.

Wlej ze 2 łyżki oleju na patelnię, dość mocno rozgrzej. Wsyp na patelnię kalafiora. Smaż na intensywnym ogniu mieszając przez 3-4 minuty. Dodaj przyprawy: szczyptę kminu i curry, natkę, posól i popierz do smaku. Wymieszaj. Zdejmij z ognia.

Krok 3

Pokrój filety w zgrabne kawałki (kostki 2/2 cm), lekko posól i popieprz i włóż do marynaty. Trzymaj w niej kurczaka do godziny. Wyjmij, obetrzyj z marynaty, ale nie do sucha, niech trochę marynaty na kurczaku zostanie, nadziej mięso na szpadelki do szaszłyków i smaż na średnio rozgrzanej patelni 10-12 minut w zależności od wielkości szaszłyków

Podawaj z ryżem z kalafiora.