Niecodzienna marynata: z masła orzechowego, mleka kokosowego, limonki i curry. I równie niestandardowy ryż – z kalafiora. Oryginalne, pachnące Azją i orientem szaszłyki.
Czas przygotowania: Godzina marynowania
Czas smażenia: 12-15 minut
Liczba porcji: 2
Spośród mnóstwa rozmaitych marynat do kurczaka marynata z masła orzechowego, mleka kokosowego, limonki i curry jest jedną z najzacniejszych. Już samo jej przygotowywanie pobudza apetyt, bo podgrzane masło zaczyna pięknie pachnieć, a w połączeniu z mlekiem kokosowym tworzy połyskliwą, przyjemną emulsję. Podczas smażenia/grillowania szaszłyków, marynata zamienia się w słodką skorupkę otaczającą kurczaka.
Spróbujcie tego przepisu, bo to bardzo miła odmiana po marynatach robionych na bazie jogurtów i maślanek.
Przepis podpatrzyliśmy u Marka Bittmana, mistrza kulinarnej prostej formy. Jego przepisy zazwyczaj są łatwe do zrobienia, zawierają niewiele składników, a ostateczny efekt jest doskonały.
Składniki:
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub 3 mniejsze, pojedyncze filety
- Sól i pieprz do smaku
Marynata
- ½ szklanki masła orzechowego
- 1 łyżeczka curry lub pasty curry
- ½ puszki mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- Olej do smażenia
Ryż z kalafiora
- Mała główka kalafiora
- Szczypta kminu rzymskiego
- Szczypta curry
- Kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Przełóż ½ szklanki masła orzechowego do rondelka, dodaj łyżeczkę curry, ½ puszki mleka kokosowego i po łyżce sosu sojowego i soku z limonki. Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając, aż składniki połączą się w gładki krem. Uważaj, żeby marynata się nie zagotowała! Przełóż masę do głębokiej misy. Ostudź.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj ryż z kalafiora. Umyj kalafiora i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, albo posiekaj nożem lub zmiksuj w mikserze.
Wlej ze 2 łyżki oleju na patelnię, dość mocno rozgrzej. Wsyp na patelnię kalafiora. Smaż na intensywnym ogniu mieszając przez 3-4 minuty. Dodaj przyprawy: szczyptę kminu i curry, natkę, posól i popierz do smaku. Wymieszaj. Zdejmij z ognia.
Krok 3
Pokrój filety w zgrabne kawałki (kostki 2/2 cm), lekko posól i popieprz i włóż do marynaty. Trzymaj w niej kurczaka do godziny. Wyjmij, obetrzyj z marynaty, ale nie do sucha, niech trochę marynaty na kurczaku zostanie, nadziej mięso na szpadelki do szaszłyków i smaż na średnio rozgrzanej patelni 10-12 minut w zależności od wielkości szaszłyków
Podawaj z ryżem z kalafiora.