Curry z kalafiora wygląda jak klasyczne curry, smakuje jak curry i nie ma w nim mięsa. I tak naprawdę jest lepiej, bo dzięki temu danie jest bardzo lekkie i zdrowe.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

wegetariańskie curry z kalafiora

Wege curry z kalafiora jest daniem wegańskim, bo zawiera wyłącznie wegańskie składniki. Z jednym wyjątkiem – chlebków naan. Zrobiliśmy je według przepisu na błyskawiczne chlebki naan, zagniecione z ciasta na bazie mąki samorosnącej i oczywiście jogurtu. Tu znajdziesz przepis na ten bajecznie prosty i pyszny chlebek naan.

Jeśli chodzi o wege curry z kalafiora to również jest to potrawa nadzwyczaj prosta, aromatyczna i pożywna. Dla mnie curry ma szczególne, emocjonalne znaczenie, ponieważ niemal za każdym razem, gdy odwiedzam rodzinę w Londynie, na stół trafia curry w kilku odmianach. Mój szwagier przed laty pracował w dobrej restauracji przy Regent Street i w domu mojej siostry (pozdrowienia Teresa:) pozostał duży sentyment do hinduskiej kuchni.

Curry jest bardzo charakterystyczną potrawą, pełną aromatów i smaków. Najlepiej zrobić je na bazie pasy curry –  w Polsce można już ją kupić nawet w dyskontach. Jeśli jej nie masz, skorzystaj z zamienników. W spisie składników podaliśmy przykładowy zestaw przypraw, które sprawią, że wege curry z kalafiora będzie smakowicie pachnące.

Wege curry z kalafiora wzorowaliśmy na przepisie z Minimalistbaker.com.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 4 łyżki pasty curry, albo zamiennie 2 łyżeczka garam masala, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • Ostra papryczka (jeśli lubisz ostre smaki)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • Siekana zielenina – kolendra, pietruszka, rukola
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1

Pokrój cebulę i wysyp na rozgrzany olej na patelni. Smaż do momentu cebula dobrze się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek, starty imbir, pokrojoną papryczkę. Smaż minutę. Wlej mleko kokosowe. Zagotuj.

Krok 2

Umyj dokładnie kalafiora, pokrój w różyczki. Wsyp do sosu curry. Duś na wolnym ogniu 20-25 minut aż kalafior będzie miękki.

Podawaj z ryżem, chlebkiem naan i jogurtem. Posyp siekaną zieleniną. Smacznego!