Curry z kalafiora wygląda jak klasyczne curry, smakuje jak curry i nie ma w nim mięsa. I tak naprawdę jest lepiej, bo dzięki temu danie jest bardzo lekkie i zdrowe.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Wege curry z kalafiora jest daniem wegańskim, bo zawiera wyłącznie wegańskie składniki. Z jednym wyjątkiem – chlebków naan. Zrobiliśmy je według przepisu na błyskawiczne chlebki naan, zagniecione z ciasta na bazie mąki samorosnącej i oczywiście jogurtu. Tu znajdziesz przepis na ten bajecznie prosty i pyszny chlebek naan.
Jeśli chodzi o wege curry z kalafiora to również jest to potrawa nadzwyczaj prosta, aromatyczna i pożywna. Dla mnie curry ma szczególne, emocjonalne znaczenie, ponieważ niemal za każdym razem, gdy odwiedzam rodzinę w Londynie, na stół trafia curry w kilku odmianach. Mój szwagier przed laty pracował w dobrej restauracji przy Regent Street i w domu mojej siostry (pozdrowienia Teresa:) pozostał duży sentyment do hinduskiej kuchni.
Curry jest bardzo charakterystyczną potrawą, pełną aromatów i smaków. Najlepiej zrobić je na bazie pasy curry – w Polsce można już ją kupić nawet w dyskontach. Jeśli jej nie masz, skorzystaj z zamienników. W spisie składników podaliśmy przykładowy zestaw przypraw, które sprawią, że wege curry z kalafiora będzie smakowicie pachnące.
Wege curry z kalafiora wzorowaliśmy na przepisie z Minimalistbaker.com.
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 4 łyżki pasty curry, albo zamiennie 2 łyżeczka garam masala, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego imbiru
- Ostra papryczka (jeśli lubisz ostre smaki)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju
- Siekana zielenina – kolendra, pietruszka, rukola
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Pokrój cebulę i wysyp na rozgrzany olej na patelni. Smaż do momentu cebula dobrze się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek, starty imbir, pokrojoną papryczkę. Smaż minutę. Wlej mleko kokosowe. Zagotuj.
Krok 2
Umyj dokładnie kalafiora, pokrój w różyczki. Wsyp do sosu curry. Duś na wolnym ogniu 20-25 minut aż kalafior będzie miękki.
Podawaj z ryżem, chlebkiem naan i jogurtem. Posyp siekaną zieleniną. Smacznego!