Prosta zapiekanka z chleba i grzybów to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Danie najlepiej przygotować wieczorem – 20 minut roboty – i upiec następnego dnia.
Czas: 1 godzina
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Choć pieczywa raczej u nas w domu się nie jada, to mamy mnóstwo resztek bułek, bajgli, rogalików, które nasz syn napoczął, wydłubał środek, albo przeciwnie – ogryzł skórkę – i zostawił. Wyrzucanie chleba to grzech, wiadomo, dlatego zostawiamy te wszystkie kawałki do wysuszenia i wykorzystujemy później na różne sposoby. Z czerstwego pieczywa można zrobić sporo fajnych przepisów, np. szarlotkę, muffinki, albo pyszną, sycącą zupę – ribollita.
Dzisiaj chcemy Cię zainspirować przepisem na wytrawną zapiekankę z chleba i grzybów. Anglicy mówią na takie danie „pudding” i generalnie w anglosaskiej kulturze kulinarnej taki sposób wykorzystywania czerstwego pieczywa jest popularny. Danie jest bardzo proste: wystarczy składniki przesmażyć, włożyć do formy, na wierzch położyć chleb i zalać masą jajeczną. Całość odstawiamy do lodówki, żeby pieczywo mocno nasiąknęło i zmiękło. Najlepiej dać mu na to całą noc. Jeśli nie masz czasu 15-30 minut wystarczy.
Oryginalny przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com
Na fejsbukowej stronie Jak planować posiłki znajdziecie krótki filmik z przygotowania zapiekanki.
Składniki:
- Garść suszonych grzybów
- Kilka dużych boczniaków
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej szałwii lub 2 listki świeżej
- 3 jajka
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- ½ szklanki tartego sera – parmezan, cheddar, bursztyn
- 3-4 suche bułki, bajgle, croissanty, kromki chleba
- 2 łyżki masła
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Zalej grzyby szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj 15 minut. Odcedź, zachowując płyn z gotowania.
Krok 2
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni wrzuć na nie cebulę, przesmaż ze dwie minuty aż cebule się zeszkli, dodaj ugotowane grzyby i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dołóż porwane na kawałki boczniaki i smaż do momentu, aż grzyby się zrumienią. Dodaj szałwię i czosnek. Smaż jeszcze przez minutę. Posól i popierz.
Krok 3
Wlej jogurt do misy, wbij do niego jaja, wsyp parmezan – zachowaj 2-3 łyżki – i dodaj trochę przestudzonej wody spod grzybów (1/3 szklanki). Wymieszaj całość. Delikatnie posól i dobrze popieprz.
Krok 4
Nasmaruj formę do pieczenia masłem. Na dno naczynia wyłóż grzyby, połóż na niech porwane lub pocięte na kawałki pieczywo, zalej całość masą jajeczną. Posyp wierzch tartym serem. Wstaw do lodówki na minimum 15 minut, najlepiej na całą noc.
Krok 5
Wyjmij foremkę z lodówki na 20 minut przez pieczeniem. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wstaw do środka zapiekankę. Piecz 40 minut.
Podawaj z sałatą ze świeżych warzyw.
Smacznego!