Błyskawiczne spaghetti bolognese zawiera jeden tajemniczy składnik: gęsty, skondensowany, słodki i aromatyczny domowy sos pomidorowy, który robi się sam.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 4

Błyskawiczne spaghetti bolonese

Najlepsze spaghetti bolognese na świecie

Błyskawiczne spaghetti bolognese to danie, które przygotowujemy zwykle kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Wyciągamy porcję zamrożonego sosu pomidorowego, który zawsze mamy w zamrażarce. Dorzucamy mięso mielone z indyka, trochę przypraw i gotowe.

Zrób sos pomidorowy w dużych ilościach i zamroź w porcjach. Przygotowanie spaghetti będzie proste jak bułka z masłem! 

Sos, który robi się sam

Aby przygotować zapas sosu pomidorowego wystarczy umieścić składniki w garnku i zostawić – niech sobie pyrka.

Przepis na super prostu i pyszny sos znajdziecie tutaj.

Błyskawiczne spaghetti bolognese będzie naszym towarzyszem przez najbliższe tygodnie. Jak wszyscy Polacy zrobiliśmy zapasy – w tym duże ilości passaty pomidorowej i makaronów. W piątek zrobiliśmy chyba 2 litry sosu pomidorowego (według przepisu podanego wyżej). Można go mrozić. Super smakuje sam z makaronem – w wersji a la arabiatta – lub w wersji z mięsem (w tym wypadku polecamy mięso z indyka).

Podziel mięso na porcje

My mamy w zamrażalniku podzielone na porcje mielone mięso, zapakowane do worków strunowych. Kiedy potrzebujemy – rozmrażamy tylko jedną porcję oraz porcję sosu pomidorowego. W 20 minut, bez wysiłku, powstaje z tego błyskawiczne, przepyszne spaghetti bolognese, które nigdy się nie nudzi!

Według Miłoszka „Tata robi najlepsze spaghetti na świecie”. Młody wie co mówi! Od siebie dodam – że jest tez najszybsze!

Zobacz też 15 dań do zrobienia w 15 minut 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (używamy mięso z indyka, bo jest najchudsze, bez chemii a do tego dochodzą względy ideologiczne)
  • 1 szalotka lub cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 opakowania ulubionego makaronu (dla 4 osób) 
  • Tarty parmezan (szklanka lub wedle uznania)
  • Sól
  • Pieprz 
  • 2 szklanki sosu pomidorowego (według tego przepisu)

Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wsyp cebulę. 

Jeśli używasz szalotki – smaż ją ok. 2 minut. Dodaj czosnek, przesmaż przez pół minuty i dodaj mięso. Jeśli masz zwykłą cebulę – smaż około 5 minut, aż zmięknie i dopiero wtedy dodaj czosnek, a potem mięso. 

Mięso rozbij na drobne kawałki przy pomocy szpatułki lub łyżki. Smaż na dość mocnym ogniu, żeby ładnie się zrumieniło. Kiedy zacznie pachnieć jak pieczone mięso, dodaj po łyżeczce bazylii i oregano oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wlej sos, połącz z mięsem, zmniejsz temperaturę i duś na wolnym ogniu.

Krok 2

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w dobrze osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj pół szklanki wody z gotowania. 

Krok 3

Dopraw sos do smaku solą i pieprzem, przełóż do garnka z makaronem i dobrze wymieszaj. Dolej wody z gotowania makaronu – stopniowo, tak żeby rozrzedzić nieco sos.

Posyp parmezanem. I smacznego!

Masz gwarancję od Miłoszka, że będzie smakowało.

Błyskawiczne spaghetti bolonese

Po podobny przepis zajrzyj też tu – spaghetti z sosem pomidorowym