Jedno z najpopularniejszych dań w Chinach, bardzo łatwe do zrobienia. Składa się z ledwie kilku składników. Duszony w aromatycznym sosie kurczak three-cup jest mięciutki i soczysty.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Jedno z najbardziej znanych chińskich dań, szczególnie popularne na Tajwanie. Sanbeji to nazwa chińska, three-cup chicken – to tłumaczenie na angielski. A po polsku? Kurczak trzy kubki? Albo raczej trzy miarki.
Do końca właściwie nie wiadomo skąd ta nazwa. Przyjmuje się, że głównym składnikiem kurczaka three-cup jest sos składający się z miarki sosu sojowego, miarki wina ryżowego i miarki oleju sezamowego. Inni uważają, że podstawę sosu stanowi miarka sosu sojowego, miarka cukru i miarka oleju sezamowego plus czosnek i imbir. Całość komplikuje fakt, że niezależnie, którą wersję przyjmiemy za właściwą, kurczak three-cup zrobiony z sosem trzech szklanek sosu sojowego, oleju, wina/cukru, jest absolutnie niestrawny, co przyznają wszyscy kucharze, specjalizujący się w kuchni chińskiej. Proporcje należy zachować zupełnie inne, a wtedy powstaje wspaniałe, aromatyczne danie, przy tym bardzo łatwe do zrobienia.
Kilka wskazówek przed gotowaniem
Jeśli nie masz w domu wina ryżowego, możesz je bez problemu zastąpić białym, gronowym winem wytrawnym. I jeszcze jedno, najlepiej do tego dania nadają się udka z kurczaka. Filet też da radę, ale nie będzie tak soczysty.
Jeśli chcesz, żeby udka były bardzo delikatne, przed smażeniem obtocz mięso w łyżce sody oczyszczonej. Po 10 minutach trzeba dokładnie umyć udka i osuszyć. Po tym zabiegu, usmażone same rozpływają się w ustach.
Przepis na kurczaka three-cup pochodzi z serwisu cooking.nyt.com
Składniki:
- 500 g udek kurczaka bez kości
- 2 łyżki oleju sezamowego
- Kawałek imbiru wielkości kciuka
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki siekanego szczypiorku
- 1 suszona papryczka lub 1 mała świeża (stosuj wg upodobań co do ostrości)
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub zwykłego
- 4 łyżki wina ryżowego lub białego wina wytrawnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Pęczek bazylii (same liście)
- Ugotowany makaron ryżowy lub ryż
Przygotowanie:
Krok 1
Obierz imbir i czosnek a następnie posiekaj w plasterki. W woku lub w szerokim rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć na tłuszcz imbir, czosnek, posiekany szczypiorek i papryczkę chili. Nie podkręcaj mocno temperatury, bo olej zrobi się gorzki. Chodzi o powolne podgrzewanie warzyw, a nie smażenie na ostrym ogniu. Inaczej czosnek szybko się przypali. Smaż 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Krok 2
Osusz mięso ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Przesuń szpatułką imbir i czosnek na skraj naczynia, a na środek wlej łyżkę oleju. Dodaj pokrojone mięso i smaż 5-7 minut, aż udka zaczną się delikatnie przypiekać.
Krok 3
Wsyp na patelnię łyżeczkę cukru, rozmieszaj ze wszystkimi składnikami, a następnie wlej wino oraz sos sojowy. Smaż przez 15 minut, aż sos mocno się zredukuje.
Na koniec dodaj listki bazylii, wymieszaj całość i zdejmij z ognia. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!