Genialny przepis Karola Okrasy na kurczaka faszerowanego nietypowym nadzieniem, które świetnie prezentuje się po rozkrojeniu upieczonej tuszki i doskonale smakuje. Naszym zdaniem to jeden z najlepszych farszy do drobiu.

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1,5 godziny
Poziom trudności: Średni
Liczba porcji: 4

Najlepszy farsz do kurczaka

Faszerowany kurczak to najlepszy pomysł na duży niedzielny, świąteczny, rodzinny obiad, kiedy pieczystym trzeba obdzielić kilka osób. Natura obdarzyła kurczaka tylko dwiema nogami, co ogranicza możliwość sprawiedliwego obdzielenia tuszką, kiedy biesiadników jest więcej niż dwóch. Nie wiemy jak u Was, ale u nas na pytanie: pierś, skrzydełko, czy nóżka zazwyczaj pada odpowiedź: nóżka.
W takiej sytuacji zbawienny jest właśnie farsz, który nie tylko powiększa pulę do podziału, ale uatrakcyjnia cały obiad, ponieważ każdy chce spróbować nadzienia.

Uwielbiamy moment, kiedy publiczność przy stole czeka z niecierpliwością na rozkrojenie kurczaka na połowy, patrząc co znajduje się w środku. Ostatnio, jeśli robimy kurczaka to zazwyczaj właśnie faszerowanego. Obserwując ruch na naszym blogu widzimy, że Wy również lubicie nadziewanego kurczaka. Nasz przepis na kurczaka faszerowanego wątróbką to absolutny hit Niedzielnego Kucharza.

Gorąco polecamy Wam też przepis na kurczaka faszerowanego chlebem – klasyk amerykańskiej kuchni, prosty, a naprawdę niesamowity.

Jak pieczemy kurczaka

Dzisiejszy przepis wzięliśmy od Karola Okrasy. Zmieniliśmy w nim tylko jedno: kurczaka pieczemy bez przykrycia. Za to obracamy go podczas pieczenia. Kupujemy też małe kurczaki (polecamy francuskie kurczaki perigold, dostępne w jednym z hipermarketów, są naprawdę dobrej jakości) o wadze do 1,8 kg. Czas pieczenia takiego kurczaka to 1 ½ godziny. My lubimy dobrze wypieczone mięso o chrupiące skórce.

Składniki:

  • Kurczak w całości
  • 300 g mielonego kurczaka lub indyka 
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g orzechów pistacjowych
  • 100 g żurawiny
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (użyj pół szklanki suchych nasion)

Do pieczenia

  • 1 cytryna
  • 1 główka czosnku
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 2 łyżki suszonego majeranku suszony
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Ugotuj kaszę. Na pół szklanki kaszy weź niepełną szklankę wody – 225 ml. Wsyp do niej kaszę, dodaj łyżeczkę masła, wstaw w garnku na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 18 minut. Po tym czasie odkryj kaszę, dodaj pół łyżeczki soli i spulchnij widelcem. Wysyp na płaski talerz do przestygnięcia.

Krok 2
Zmiel mięso z kurczaka z wątróbką. Dodaj do masy wystudzoną kaszę, pistacje w całości i żurawinę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i sporo świeżo mielonego pieprzu – z 1 łyżeczkę. Wymieszaj całość.

Krok 3
Kurczaka dokładnie osusz ręcznikiem papierowym od wewnątrz i z zewnątrz. Następnie posól go i popieprz. Złap kurczaka za jedną nogę i dużą łyżką nakładaj farsz do środka, starając się na początku upchnąć go jak najdalej w głąb kurczaka. Nie napełnij tuszkę tak, żeby można było ją łatwo spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem.
Farsz jaki ci został przełóż do naczynia do zapiekania, wysmarowanego wcześniej masłem i podsypanego bułką tartą. Wstaw do piekarnika razem z kurczakiem. Piecz 30-40 minut.

Krok 4
Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
Dno naczynia, w którym będziesz zapiekać kurczaka wysmaruj olejem. Połóż na nim kurczaka piersiami do góry. Dodaj do naczynia tymianek, majeranek, główkę czosnku przekrojoną na połowy i cytrynę pokrojoną w ćwiartki. Obłóż kurczaka kawałkami masła. Podlej całość niewielką ilością wody.
Wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut. Następnie obróć kurczaka piersiami w dół. Piecz 15 minut, albo do momentu aż grzbiet ładnie się przyrumieni. Obróć kurczaka i piecz jeszcze przez pół godziny.
W trakcie pieczenia z kurczaka zacznie wytapiać się sos. Polewaj nim tuszkę od czasu do czasu.
Wyjmij upieczonego kurczaka, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie podziel na części i podawaj.
Smacznego!