Sałatka z kaszą i krewetkami, bucatini all’Amatriciana, błyskawiczny strogonoff, zapiekane łódeczki z batatów i fish pie – tak wygląda menu na ten tydzień.
Niedzielny Kucharz znowu gotuje! Po dwóch tygodniach przerwy, spowodowanej problemami technicznymi edytora naszego bloga, który nagle odmówił współpracy, znowu możemy umieszczać wpisy na stronie.
Tu wielkie podziękowania dla Kasi Flor za to, że po godzinach reanimowała bloga i ostatecznie przywróciła go do życia. Kasia mówi, że Niedzielny Kucharz to także jej dziecko. To prawda, bo ledwie rok temu stawiała stronę nanosząc niekończące się uwagi zielonych zupełnie blogerów, jakimi wtedy byliśmy.
Dzisiaj Niedzielny Kucharz nadal jest oseskiem, ma ledwie 13 miesięcy… Ale! Z ogromną radością chcemy Wam donieść, że w październiku liczba unikalnych użytkowników na blogu przekroczyła 30 tysięcy!!! To ogromna satysfakcja i motywacja do dalszej pracy. Tym bardziej, że w ostatnich dwóch tygodniach, kiedy blog był sparaliżowany, codziennie odwiedzało stronę ponad tysiąc osób!!
Po czymś takim naprawdę chce się gotować 🙂
Wreszcie we własnej kuchni!
Ochota jest tym większa, że wreszcie mamy gdzie kucharzyć. Jesteśmy u siebie, mamy własną kuchnię z. płytą z czterema palnikami, a nie dwoma (liczymy tylko indukcyjne), jak przez ostatnie sześć miesięcy. Do tego pełnowymiarowy piekarnik i naszą wymarzoną wyspę, na której możemy ustawiać gotowe dania do zdjęć.
Wyspa marzyła nam się od dawna, ale zdecydowanie postanowiliśmy ją mieć po naszym gotowaniu w Pytaniu na Śniadanie. Przekonaliśmy się wtedy jak wygodny jest to mebel. Nasza wyspa ma 160 cm długości, a nie 20 m jak w telewizji ;-). Ale i tak jest jednak piękna i bardzo praktyczna. Można np. ganiać się dookoła z Miłoszem i Lulkiem:-)
Jeśli zastanawiacie się nad zbudowaniem wyspy, gorąco polecamy Wam to rozwiązanie. Naszym zdaniem sprawdzi się w większości mieszkań, w których kuchnia połączona jest z salonem.
Menu na tydzień jakie przygotowaliśmy w nowej kuchni jest proste i bardzo energetyczne, dopasowane do jesiennej pory roku, kiedy dzień jest coraz krótszy, robi się coraz zimniej i organizm potrzebuje czegoś pożywnego. Całe menu wygląda tak:
Poniedziałek: Południowo-zachodnia sałatka z kaszą, kukurydzą, fasolką i krewetkami
Nazwa jest bezpośrednim tłumaczeniem z oryginału, który zapożyczyliśmy z bloga FitMenCook i odnosi się do tradycyjnej kuchni stanów południowych i zachodnich USA, gdzie silne są wpływy kuchni meksykańskiej. Sałatka jest bardzo łatwa, można do niej wykorzystać resztki kaszy lub ryżu. Z dodatkiem mocno przesmażonej kukurydzy, fasolki czerwonej i krewetek nabierają zupełnie nowego wyrazu!
Wtorek: Bucatini all’Amatriciana
Jedno z ikonicznych dań kuchni rzymskiej, której fundament stanowi guanciano, czyli po prostu wędzone podgardle, stanowiące bazę wielu dań. W tym pasty all’Amatriciana. Zamiast guanciano możecie użyć zwykłego, surowego boczku. Mocno zesmażony tworzy aksamitny sos z pomidorami. Świetnie pasuje do niego bucatini, czyli grube spaghetti w środku puste, jednak w tym prostym, bardzo szybkim daniu sprawdzi się każdy makaron.
Środa: Błyskawiczny strogonoff Jamiego Oliviera
Można go lubić, albo nie, natomiast każdy przyzna, że facet miewa genialne pomysły na szybkie przepisy. Taki jest właśnie strogonoff w jego wykonaniu: prosty i do zrobienia w 15 minut. Powstaje przy tym danie aromatyczne i sycące, a przy tym o ograniczonej zawartości kalorii, gdyż Jamie sprytnie zastąpił klasycznie występującą w strogonoffie śmietanę kombinacją mleka i jogurtu.
Czwartek: Łódeczki z pieczonych batatów
Kolejne łatwe i niecodzienne danie z bardzo zdrowych i pożywnych batatów, wypełnionych mieszanką upieczonego, kremowego miąższu, kukurydzy, fasolki czerwonej oraz induka. Wszystko razem wystarczy zapiec z serem i sycący lancz, łatwy do zabrania do pracy i odgrzania.
Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka rybna
Wariacja na temat klasycznego dania, którym poddani JKM Elżbiety II zajadają się jak wyspy długie i szerokie. W oryginalnej zapiekance występuje mielona baranina (wersja pasterska) lub wołowina (zapiekanka wiejska). Tu mamy rybę, która świetnie komponuje się z warzywnym sosem i delikatnym pure z ziemniaków i kalafiora.
Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano.
Smacznego i zostańcie z nami!