Ryż z kurczakiem po chińsku – to pyszne, bardzo proste i sycące danie, do zrobienia w 10 minut. Nie trzeba być sprawnym kucharzem, żeby je przygotować. Jeśli lubisz chińską kuchnię lub chcesz rozpocząć z nią przygodę – zacznij od tego dania!

Czas przygotowania: 10 minut (nie licząć czasu gotowania ryżu)

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 solidne 

Ryż z kurczakiem po chińsku

Smażony ryż został podobno wymyślony za czasów dynastii Quing (1754-1815) w mieście Jiangsu na południu Chin i do dzisiaj jest to potrawa bardzo popularna w południowych i wschodnich regionach kraju oraz w krajach Azji Południowej.

Do smażonego ryżu można dodać wszystko: mięso, krewetki, warzywa. Kluczowym dodatkiem jest natomiast jajko.

Techniki przygotowania ryżu z kurczakiem po chińsku są dwie. Pierwsza to „posrebrzane złoto”, polegająca na tym, że jajko smażone jest oddzielnie i dopiero później łączone ze smażonym ryżem.Druga metoda to „pozłacane srebro”: tu wbijamy jajko do smażącego się ryżu i mieszamy.

Najprostszy ryż z kurczakiem po chińsku

Nasz ryż po chińsku z kurczakiem jest pyszny i tak prosty do wykonania, że bardziej nie można. Jeśli macie gotowany ryż zrobicie danie w 10 minut. Jeśli nie, po pół godzinie będzie gotowe.

Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.

Składniki:

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub dwie małe, albo 2 polędwiczki z indyka
  • 200 g ryżu (około szklanka)
  • 150 g mrożonego groszku (około szklanka)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • Garść posiekanej kolendry
  • Sezam do posypania (opcjonalnie)
  • Sól lub sos sojowy

Przygotowanie:

Krok 1

Przepłucz ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie mętna. Przełóż do garnka, zalej 2,5 szklankami wody, przykryj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut. Ściągnij z palnika, odkryj, przemieszaj widelcem.

Krok 2

Pokrój mięso w kostkę, rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, wysyp na niego pokrojone filety i smaż na ostrym ogniu przez kilka minut aż mięso ładnie się zezłoci.

Dodaj ryż i smaż przez chwilę. 

Krok 3

Rozgarnij ryż i mięso w taki sposób, żeby na środku zostało wolne miejsce. Wbij na nie jajka, mieszaj aż zaczną się ścinać. Wówczas starannie rozmieszaj jajka ryżem, tak żeby jajko pokryło każde ziarnko.

Krok 4

 Wsyp do ryżu szklankę groszku, zamieszaj i smaż jeszcze chwilę, żeby groszek rozmroził się.

Posól do smaku.

Dodaj posiekaną kolendrę i sezam.

Smacznego!

Zobacz też:

Makaron z boczniakami w kremowym sosie

Ryba panierowana w orzechach

Risotto z kaszy orkiszowej z orzechami i boczniakami