Sałatka Cobb – klasyk amerykańskiej kuchni z 6 składników. Pyszne i niezwykle sycące danie, idealne na lunch. U nas z dressingiem w wersji light.
Sałatka Cobb – czyli kurczak, awokado i jajko
Sałatka Cobb jest u nas raczej mało znana, a szkoda, bo to jest to danie niezwykle smaczne i bardzo sycące. Choć jest lekka, można nią nakarmić drwala. Subtelna w smaku dzięki warzywom, ma też charakter za sprawą pieczonego kurczaka i pieczonego boczku, który nadaje jej lekko dymnego posmaku.
Ważnym składnikiem sałatki Cobb jest dressing. My proponujemy jego super lekką wersję z jogurtem, ziołami i niewielką ilością musztardy miodowej. W klasycznej wersji dressing do sałatki Cobb jest dość ciężki, zbudowany na bazie albo sera – stilton albo pleśniowego.
Oryginalny przepis znajdziecie na Tasty.com
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g)
- Sałata rzymska
Marynata do kurczaka:
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sos:
- Pół kubka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty do kurczaka, a następnie włóż do niej filety i dokładnie obtocz marynatą. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Filety zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Plastry boczku rozłóż na tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź.
Krok 3
Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy.
Krok 4
Rozłóż sałatę. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka pokrój w cząstki, cebulę w drobniutką kostkę, pomidorki na połówki, a filety w kostkę. Boczek połam na kawałki. Wszystkie składniki wyłóż na porwanej na kawałki sałacie i obficie skrop sosem.
Smacznego!
Ps. Sałatka Cobb idealnie nadaje się na lunch do pracy. Będziecie zachwyceni. Dressing najlepiej spakować osobno i dopiero przed jedzeniem wymieszać składniki.