Gnocchi (czyt. niokki, a nie gnioczczi :-D) to świetny sposób na resztki z ziemniaków. Przepis jest prosty, a przygotowanie zajmuje jedynie kilkanaście minut.
Czas: Kilkanaście minut
Poziom trudności: Łatwe
Co zrobić z zimnymi ziemniakami lub pure?
Co zrobić z zimnymi ziemniakami z obiadu? Jeśli zadajesz sobie to pytanie – jesteś w dobrym miejscu. Bo mamy odpowiedź! Możesz oczywiście je odgrzać i zjeść, ale wiadomo, jak z odgrzewanym kotletem – smakuje średnio. Zamiast tego proponujemy Ci gnocchi, pyszne włoskie kluseczki, które zrobisz w 15 minut!
Gnocchi miękkie jak puch
Robienie gnocchi wymaga pewnej wprawy, pozwalającej ocenić czy trzeba do ciasta dodać jeszcze trochę mąki. Z naszym przepisem nie zginiesz. Testowaliśmy go wiele razy – także uszy do góry i do dzieła! Gnocchi powinny wyjść delikatne i miękkie jak puch. Zobacz na filmie jak je uformować.
Domowe gnocchi, miękkie ziemniaczane kluseczki, to jedno z tych dań, które robi się nie według przepisu, ale na wyczucie. Dlaczego? Bo bardzo trudno podać dokładną ilość mąki. Wszystko zależy od ziemniaków od rodzaju i wilgotności, a także wielkości jajka. Najlepsze do gnocchi są ziemniaki mączyste, z dużą zawartością skrobi. Ziemniaki najlepiej jest też upiec ziemniaki w skórkach, gdyż wtedy zawierają mniej wody i kluseczki z nich są lekkie i mięciutkie. Pieczenie jednak wymaga czasu – co najmniej godzina, dlatego można pójść na skróty i ziemniaki ugotować.
Poza wszystkim, domowe gniocchy najlepiej zrobić po prostu z ziemniaków z wczorajszego obiadu. My robimy tak bardzo często, czasem nawet z ziemniaczanego pure. Wychodzą jak marzenie.
Jak zatem zrobić najlepsze domowe gnocchi? Sprawa wymaga pewnej wprawy, którą jednak łatwo uzyskać. Przede wszystkim sypcie mąkę z umiarem do ziemniaków i dosypujcie sukcesywnie, jeśli ciasto będzie zbyt kleiste. Generalnie ciasto powinno być wilgotne, bo to daje gwarancję, że kluseczki nie staną się twarde po ugotowaniu jak kamień.
I kolejna uwaga: nie zagniataj ciasta na domowe gnocchi zbyt długo, tyle tylko, żeby połączyć składniki. Uformuj ciasto w kulę i oprósz mąką. Generalnie, zamiast sypać mąkę centralnie do ciasta, warto właśnie delikatnie podsypywać stolnicę mąką, lub ciasto podczas pracy. Rób tak na każdym etapie pracy. Kiedy będziesz toczyć wałeczki, z których wytniesz gnocchi, też podsypuj je mąką. Kiedy będziesz rolować kluseczki na widelcu, też oprósz je mąką (zobacz na filmiku jak zrobić domowe gnocchi z charakterystycznym wzrokiem). Generalnie chodzi o to, żeby ciasto w środku było lekkie, kremowe, z wierzchu może być obsypane mąką.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków (najlepiej małych, szybciej się ugotują)
- ½ szklanki mąki plus mąka do podsypania stolnicy
- 1 jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Jeśli masz ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowa roboty za Tobą! Podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa.
Jeśli nie masz – przygotuj masę ziemniaczaną od zera.
Krok 1
Umyj ziemniaki, nie obieraj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 15-20 minut). Odcedź, ostudź, obierz ze skórki, przepuść przez praskę do ziemniaków, lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub bardzo dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 2
Przełóż ziemniaki na podsypany mąką blat, rozpłaszcz na placek, posyp mąką (1/2 szklanki). Rozbij jajko do miseczki, rozkłóć widelce i wylej na ziemniaki. Poskładaj rękami wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, posyp je delikatnie mąką. Nie wyrabiaj ciasta długo, tyle tylko, żeby ziemniaki połączyły się z mąką i jajkiem.
Krok 3
Uformuj ciasto w kulę i pokrój nożem na plastry. Podsyp mąką blat i z pierwszego plastra utocz wałek grubości kciuki. Jeśli będzie kleić się do stołu, podsyp delikatnie mąką. Pokój wałek na niewielkie kluseczki. Jeśli masz ochotę i czas przygotuj duży widelec. Weź jedną kluseczkę, delikatnie oprósz mąką, połóż na zębach widelca, dociśnij do nich kluseczkę dość mocno kciukiem, tak żeby kluseczka rozpłaszczyła się, a następnie zroluj ją w wałeczek, z odciśniętym wzorkiem na zewnętrznej stronie.
Krok 4
Zagotuj w szerokim garnku 2-3 litry wody, dobrze posól. Kiedy się zagotuje, zmniejsz temperaturę i wkładaj gnocchi do wody. Nie za dużo, żeby się nie posklejały. Przemieszaj kluseczki delikatnie łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gotuj do momentu aż gnocchi wypłynął na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na talerz.
Gnocchi zrobione z małej ilości mąki potrzebują naprawdę niedużo czasu na gotowanie. Uważaj, żeby ich nie rozgotować.
Gnocchi możesz podać podsmażone z masłem z dodatkiem szałwii, albo z sosem pomidorowym.
Smacznego!