Mięciutkie kluseczki, rozpływające się w ustach. Nie ma niejadka, który by się im oparł. Domowe gnocchi to jedno z najpiękniejszych dań kuchni włoskiej. I polskiej, bo to przecież nic innego jak kopytka.

Czas: 30 minut
Poziom trudności: Średnie
Liczba porcji: 2

Jak zrobić domowe gnocchi

Domowe gnocchi, miękkie ziemniaczane kluseczki, to jedno z tych dań, które robi się nie według przepisu, ale na wyczucie. Dlaczego? Bo bardzo trudno podać dokładną ilość mąki. Wszystko zależy od ziemniaków od rodzaju i wilgotności, a także wielkości jajka. Najlepsze do gnocchi są ziemniaki mączyste, z dużą zawartością skrobi. Ziemniaki najlepiej jest też upiec ziemniaki w skórkach, gdyż wtedy zawierają mniej wody i kluseczki z nich są lekkie i mięciutkie. Pieczenie jednak wymaga czasu – co najmniej godzina, dlatego można pójść na skróty i ziemniaki ugotować.

Jak zatem zrobić najlepsze domowe gnocchi? Sprawa wymaga pewnej wprawy, którą jednak łatwo uzyskać. Przede wszystkim sypcie mąkę z umiarem do ziemniaków i dosypujcie sukcesywnie, jeśli ciasto będzie zbyt kleiste. Generalnie ciasto powinno być wilgotne, bo to daje gwarancję, że kluseczki nie staną się twarde po ugotowaniu jak kamień.

I kolejna uwaga: nie zagniatajcie ciasta na domowe gnocchi zbyt długo, tyle tylko, żeby połączyć składniki. Uformujcie ciasto w kulę i oprószcie mąką. Generalnie, zamiast sypać mąkę centralnie do ciasta, warto właśnie delikatnie podsypywać stolnicę mąką, lub ciasto podczas pracy. Róbcie tak na każdym etapie pracy. Kiedy będziecie toczyć wałeczki, z których wytniecie gnocchi, też podsypcie je mąką. Kiedy będziecie rolować kluseczki na widelcu, też oprószcie je mąką. Zobaczcie na filmiku jak zrobić domowe gnocchi z charakterystycznym wzrokiem.

Mąką ułatwia pracę, ciasto nie klei się do rąk. Pamiętajcie jednak, żeby nie przesadzić, bo ciasto w środku musi być wilgotne i miękkie.

Spróbuj innych naszych przepisów na domowe gnocchi:

Domowe gnocchi ze słodkich ziemniaków

Domowe gnocchi z serem ricotta

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków (najlepiej małych, szybciej się ugotują)
  • ½ szklanki mąki plus mąka do podsypania stolnicy
  • 1 jajko
  • 150 g boczniaków
  • 4 łyżki masła
  • Kilka łyżek tartego parmezanu
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1
Umyj ziemniaki, nie obieraj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 15-20 minut). Odcedź, ostudź, obierz ze skórki, przepuść przez praskę do ziemniaków, lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub bardzo dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków.

Krok 2
Przełóż ziemniaki na podsypany mąką blat, rozpłaszcz na placek, posyp mąką (1/2 szklanki). Rozbij jajko do miseczki, rozkłóć widelce i wylej na ziemniaki. Poskładaj rękami wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, posyp je delikatnie mąką. Nie wyrabiaj ciasta długo, tyle tylko, żeby ziemniaki połączyły się z mąką i jajkiem.

Krok 3
Uformuj ciasto w kulę i pokrój nożem na plastry. Podsyp mąką blat i z pierwszego plastra utocz wałek grubości kciuki. Jeśli będzie kleić się do stołu, podsyp delikatnie mąką. Pokój wałek na niewielkie kluseczki. Jeśli masz ochotę i czas przygotuj duży widelec. Weź jedną kluseczkę, delikatnie oprósz mąką, połóż na zębach widelca, dociśnij do nich kluseczkę dość mocno kciukiem, tak żeby kluseczka rozpłaszczyła się, a następnie zroluj ją w wałeczek, z odciśniętym wzorkiem na zewnętrznej stronie.

Krok 4
Zagotuj w szerokim garnku 2-3 litry wody, dobrze posól. Kiedy się zagotuje, zmniejsz temperaturę i wkładaj gnocchi do wody. Nie za dużo, żeby się nie posklejały. Przemiesza kluseczki delikatnie łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gotuj do momentu aż gnocchi wypłynął na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na talerz.

Krok 5
Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła. Pokrój dość drobno boczniaki i przełóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż na intensywnym ogniu 3-4 minuty. Dodaj do nich pozostałe 2 łyżki masła, a gdy się roztopi przełóż na patelnię gnocchi. Posyp tartym parmezanem. Smaż na średnim ogniu aż gnocchi delikatnie się podpiecze. Podawaj.
Smacznego!