Wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy jest daniem bardzo łatwym do zrobienia, a przy tym bardzo pożywnym. I zdrowym.

Czas: 50 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4

Wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy

Sheperd’s pie, czyli zapiekanka pasterska jest jednym z naszych ulubionych dań, wykorzystywanych do spożytkowania ziemniaków z wczorajszego obiadu. Danie jest super proste, zawsze wychodzi i jest pyszne. Zarówno w wersji mięsnej jak i warzywnej. Wegetariańska zapiekanka pasterska być może jest nawet lepsza od wersji mięsem. A na pewno jest zdrowsza.

Nasza wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy składa się z warzywnego sosu na bazie pieczarek i soczewicy. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a składniki powszechnie dostępne. Pieczarki trzeba najpierw poddusić, potem dodać soczewicę i zalać wodą. Czerwona soczewica, której użyliśmy w przepisie gotuje się szybko (tu znajdziesz poradnik jak ugotować soczewicę). Potem trzeba dodać do niej wino – to ważny składnik, choć można go pominąć – przecier pomidorowy i chwilę razem dusić.

Sos to dolna warstwa wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej, wierzchnią tworzy pure. Można je zrobić na sto sposobów: z ziemniaków, z kalafiora, batata, albo, tak jak w naszym przepisie z wymieszania różnych składników. Nasza wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy została zapieczona pod puszystą warstwą z ziemniaków i brokuła.

Ziemniaki były resztkowej z przedwczorajszego obiadu (pulpety z cukinią z pure i groszkiem).

Danie inspirowane przepisem z bloga pinchofyum.com

Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę pasterską z cieciorki i boczniaków

Wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ szklanki wytrawnego wina
  • 1 szklanka mrożonej marchewki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki wina
  • 2 łyżki oleju
  • 4 średnie ziemniaki
  • ½ główki brokuła
  • ½ kubka jogurtu greckiego
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Obierz ziemniaki, pokrój w plastry, podziel brokuł na różyczki. Umyj warzywa, włóż do garnka, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj gotuj do miękkości – około 15 minut. Odcedź, ubij tłuczkiem do ubijania na gładką masę. Dodaj jogurt, wymieszaj całość.

Krok 2

W międzyczasie. Posiekaj drobno cebulę i czosnek oraz pieczarki. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wyyp na niego cebulę i pieczarki, rozmaryn oraz tymianek. Smaż na dość ostrym ogniu, aż grzyby się zesmażą – 3-4 minuty. Dodaj czosnek, wsyp soczewicę, marchew, przemieszaj i smaż chwilę. Zalej całość 2 szklankami wody. Gotuj na wolnym ogniu 8-10 minut.

Wlej wino, podkręć temperaturę, odparuj, dodaj przecier, zamieszaj. Duś na wolnym ogniu 10 minut.

Krok 3

Nastaw piekarnik do 220 stopni.

Wysmaruj formę do pieczenia odrobiną oleju. Wlej na dno sos, przykryj warstwą pure. Posyp wierzch serem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 25 minut.

Wyjmij z piekarnika. Wykładaj danie łyżką na talerze. Smacznego!