Panzanella z pieczonym bakłażanem to wprawdzie tylko sałatka, ale tak sycąca, że wystarczy na solidny lancz.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Kilka kromek suchego chleba, sałata, pomidory, trochę suszonej szynki i panzanella gotowa. To rzeczywiście jedna z najprostszych sałatek jakie można sobie wyobrazić, a przy tym nieprawdopodobnie smaczna i choć prosta, to elegancka. My bardzo często podajemy panzanellę, gdy mamy gości, bo jest to danie bardzo niekłopotliwe i szybkie do przygotowania, a pyszne.
Panzanella najlepiej smakuje latem, gdy pomidory są najbardziej soczyste, ale tak naprawdę można ją jeść cały rok. Poniżej znajdziesz przepis na bardziej sycącą wersję sałatki: panzanella z pieczonym, panierowanym bakłażanem. Połączenie świeżych, chrupiących warzyw z ciepłym, upieczonym bakłażanem daje niesamowity efekt. Wspaniałe jest połączenie smaków: panzanella z pieczonym bakłażanem jest słodka za sprawą pomidorków, bakłażana i sałaty, słona dzięki prosciutto i panierce. Panzanella z pieczonym bakłażanem jest wreszcie i miękka i chrupiąca. Bakłażan rozpływa się w ustach, a chleb i szynka są przyjemnie chrupiące.
Tu uwaga: sałatkę robi się z czerstwego pieczywa, ale równie dobrze wychodzi z chleba świeżego – trzeba go tylko podsmażyć tak jak to jest dalej w przepisie.
Pomysł na pieczonego panierowanego bakłażana wzięliśmy z przepisu na makaron soba z pieczonymi warzywami. Tu znajdziesz przepis na oryginalną panzanellę i poczytasz o historii sałatki. Z kolei z tego przepisu zrobisz panzanellę ze stekiem i pieczonymi warzywami.
Składniki:
- 8 plastrów szynki suszonej
- 2 garści sałaty
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 2 kromki chleba
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 mała cebula
- Oliwa
- Sok z cytryny (ilość według smaku)
- Sól
- Pieprz
Panierka
- 3 łyżki masła
- ½ łyżeczki suszonego oregano½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj bakłażana i pokrój w małą kostkę, dobrze posól i odstaw na 10 minut. Potem przełóż na durszlak i przepłucz pod bieżąca wodą, żeby zmyć sól i goryczkę z bakłażana.
Krok 2
Nastaw piekarnik do 220 stopni.
Rozgrzej na patelni masło, kiedy się rozpuści wysyp na nie bakłażana i dokładnie obtocz w maśle. Smaż 1 minutę.
Wsyp do misy składniki panierki, wymieszaj. Przełóż bakłażana do panierki i dokładnie obtocz każdy kawałek bakłażana. Przełóż do następnie na tackę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut, przemieszaj w połowie. Uważaj, żeby nie przypalić bakłażana.
Krok 3
W międzyczasie.
Wyłóż na patelnię plastry szynki, podgrzewaj aż zrobi się chrupiąca. Zdejmij z patelni i przełóż do misy.
Krok 4
Na patelnię, na której smażyła się szynka wysyp porwany na kawałki chleb. Dodaj łyżkę oliwy i smaż przez chwilę, aż pieczywo się przyrumieni. Zdejmij z patelni i przełóż do misy z prosciutto.
Krok 5
Umyj dokładnie sałatę i pomidorki. Sałatę porwij na kawałki, pomidorki przekrój na połowy. Obierz cebulę i pokrój w cienki plasterki. Przełóż warzywa do misy z chlebem i szynką. Dodaj do nich również upieczonego bakłażana. Wymieszaj całość. Dobrze skrop sokiem z cytryny i polej oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj. Smacznego!