Proste danie jednogarnkowe z rodzaju tych, które robią się same. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika, albo dusić na wolnym ogniu.
Czas: 45 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Łatwa zapiekanka, która nie wymaga dużo zachodu, a daje dużo przyjemności jedzenia. Możesz do niej wrzucić dowolne składniki: kaszę zastąpić ryżem, udka, podudziami, w ogóle możesz zrezygnować z mięsa i zrobić zapiekankę z boczniakami – będzie pyszna. Jedna uwaga: wśród składników jest szklanka bulionu. Jeśli masz rosół w lodówce, albo zamrażalniku, koniecznie po niego sięgnij, bo zapiekanka nasączona aromatem bulionu ma wyjątkowy smak.
Przepis inspirowany wpisem na Epicurious.com
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- ½ szklanki pęczaku
- 1 mała puszka cieciorki
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 duża garść jarmużu
- ½ cebuli
- Natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 1 łyżeczka garam masala lub curry
- Duża szczypta kuminu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Posól i popieprz udka (wyjmij je na pół godziny przed gotowaniem z lodówki). Rozgrzej w żaroodpornym rondlu 3 łyżki oleju. Wyłóż na niego udka skórą do dołu. Smaż na dość mocnym ogniu przez 4-5 minut, aż skórka się zezloci. Przewróć na drugą stronę. Smaż kolejne 4-5 minut.
Krok 2
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Zmniejsz temperaturę pod rondlem, dodaj do udek posiekaną cebulę, wymieszaj, smaż do momentu aż cebula zmięknie. Wtedy wsyp pęczak, dodaj garam masalę, kumin, wymieszaj i smaż przez chwilę – 1-2 minuty. Zalej szklanką bulionu, dodaj cieciorkę, fasolę i jarmuż (jeśli używasz bulionu, który był już solony, nie doprawiaj dania solą). Wymieszaj. Przykryj, wstaw do piekarnika na środkową półkę na 35 minut.
Wyjmij, odkryj, nakładaj.
Smacznego!