Proste danie jednogarnkowe z rodzaju tych, które robią się same. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika, albo dusić na wolnym ogniu.

Czas: 45  minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Łatwa zapiekanka, która nie wymaga dużo zachodu, a daje dużo przyjemności jedzenia. Możesz do niej wrzucić dowolne składniki: kaszę zastąpić ryżem, udka, podudziami, w ogóle możesz zrezygnować z mięsa i zrobić zapiekankę z boczniakami – będzie pyszna. Jedna uwaga: wśród składników jest szklanka bulionu. Jeśli masz rosół w lodówce, albo zamrażalniku, koniecznie po niego sięgnij, bo zapiekanka nasączona aromatem bulionu ma wyjątkowy smak.

Przepis inspirowany wpisem na Epicurious.com

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • ½ szklanki pęczaku
  • 1 mała puszka cieciorki
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża garść jarmużu
  • ½ cebuli
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 łyżeczka garam masala lub curry
  • Duża szczypta kuminu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Posól i popieprz udka (wyjmij je na pół godziny przed gotowaniem z lodówki). Rozgrzej w żaroodpornym rondlu 3 łyżki oleju. Wyłóż na niego udka skórą do dołu. Smaż na dość mocnym ogniu przez 4-5 minut, aż skórka się zezloci. Przewróć na drugą stronę. Smaż kolejne 4-5 minut.

Krok 2

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Zmniejsz temperaturę pod rondlem, dodaj do udek posiekaną cebulę, wymieszaj, smaż do momentu aż cebula zmięknie. Wtedy wsyp pęczak,  dodaj garam masalę, kumin, wymieszaj i smaż przez chwilę – 1-2 minuty. Zalej szklanką bulionu, dodaj cieciorkę, fasolę i jarmuż (jeśli używasz bulionu, który był już solony, nie doprawiaj dania solą). Wymieszaj. Przykryj, wstaw do piekarnika na środkową półkę na 35 minut.

Wyjmij, odkryj, nakładaj.

Smacznego!