Nie lubisz kaszy gryczanej? Zrób te „dewolaje”, a będzie prosić o dokładkę. Kotlety są pyszne, lekkie i zdrowe.
Czas: 15-20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 5 kotletów
Łączenie kaszy z mięsem to nasz wypróbowany sposób na włączanie kaszy do diety naszego 3-letniego syna. Jeśli masz dzieci, to wiesz, że kasza, a w szczególności gryczana, to nie jest produkt pierwszego wyboru dla kilkulatka. Ale nawet dorośli niespecjalnie przepadają za kaszą – za gryczaną w szczególności.
Miks mięsa mielonego i kaszy to nasz wypróbowany sposób na oswojenie kaszy. Używamy różnych kasz, najczęściej gryczanej i orkiszowej, choć dodajemy do kotletów także pęczak. Kasza doskonale łączy się z mięsem, tworząc zwartą, kleistą masę, z której łatwo można formować kotlety i pulpety. Do masy nie trzeba dodawać ani jajka ani bułki tartej.
Kotlety de volaille zrobiliśmy z kaszą gryczaną niepaloną – ma ona mniej intensywny smak niż kasza palona. Z kaszy palonej doskonale wychodzą pulpety w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- 250 g mielonego indyka
- 1 łyżka musztardy Dijon, albo miodowej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 5 plasterków miękkiego sera
- 5 plasterków szynki
- 1 ogórek kiszony pokrojony w słupki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Zmiksuj kaszę przy pomocy blendera albo ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dobrze posól, popieprz. Dodaj mielone mięso, musztardę, tymianek, oregano, czosnek, wymieszaj dokładnie.
Krok 2
Uformuj z masy 5 kul równej wielkości. Połóż kulkę na desce do krojenia, delikatnie podsyp mąką i rozpłaszcz na cienki prostokąt. Połóż na nim plaster sera, szynkę, kawałek ogórka. Zroluj mięso jak roladę, dobrze sklej, następnie obtocz w mące.
Krok 3
Rozgrzej na patelni olej, dodaj masło. Kiedy się roztopi wyłóż na patelnię kotlety. Smaż na średnim ogniu 10 minut, obracając de volaille, żeby obsmażyły się ze wszystkich stron.