Wieprzowina z boczniaków? Wiemy, brzmi śmiesznie, ale w sumie nazwa pasuje do tego śmiesznie prostego, wegetariańskiego dania.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Wrapy z boczniakami to danie nadzwyczaj proste, zdrowe i sprawi Ci sporo przyjemności. Zarówno podczas przygotowania, jak i jedzenia. Boczniak jest niezwykle wdzięcznym grzybem, delikatnym a zarazem zwartym i lekko twardym. Bardzo łatwo można dzielić go rękami na mniejsze kawałki – my nigdy boczniaków nie siekamy. Dzięki tej podatności na rwanie można z niego zrobić imitację mięsnej, bardzo popularnej w Stanach i UK potrawy: szarpanej wieprzowiny (lub wołowiny).

W oryginalnej, mięsnej wersji sztuka mięsa jest bardzo długo pieczona tak, że staje się mięciutka i rozpada się w rękach. Po wyjęciu z piekarnika można je przy pomocy dwóch widelców porwać na małe niteczki – stąd nazwa „szarpana wieprzowina/wołowina”.

Wrapy z boczniakami robi się bardzo szybko, na poczekaniu. W kwadrans, a nawet mniej możesz cieszyć się pysznym i sycącym daniem. Szarpane boczniaki możesz włożyć w tortille – najlepiej domowego wyroby- albo po prostu między dwie kromki chleba.

Ważny jest sos barbecue – jeśli go nie masz, to zrób w domu. Albo w ostateczności kup, ale sprawdź, żeby nie było w nim za dużo chemii.’

Wrapy z boczniakami wzorowaliśmy na przepisie z Sidechef.com

Składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • ½ szklanki sosu barbecu (według tego przepisu)
  • Sól
  • Pieprz
  • Tortille (według tego przepisu)
  • Garść dowolnej sałaty

Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży!

Przygotowanie:

Krok 1

Porwij grzyby na wąskie paski.

Krok 2

Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj łyżkę oleju, a następnie wsyp grzyby na rozgrzany tłuszcz. Dodaj paprykę. Smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj czosnek i cebulę oraz sos barbecue. Duś przed 2  minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Na tortilli rozłóż sałatę, na niej kładź szarpaną „wieprzowinę”. Zawiń. Podawaj.

Smacznego.