Wieprzowina z boczniaków? Wiemy, brzmi śmiesznie, ale w sumie nazwa pasuje do tego śmiesznie prostego, wegetariańskiego dania.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Wrapy z boczniakami to danie nadzwyczaj proste, zdrowe i sprawi Ci sporo przyjemności. Zarówno podczas przygotowania, jak i jedzenia. Boczniak jest niezwykle wdzięcznym grzybem, delikatnym a zarazem zwartym i lekko twardym. Bardzo łatwo można dzielić go rękami na mniejsze kawałki – my nigdy boczniaków nie siekamy. Dzięki tej podatności na rwanie można z niego zrobić imitację mięsnej, bardzo popularnej w Stanach i UK potrawy: szarpanej wieprzowiny (lub wołowiny).
W oryginalnej, mięsnej wersji sztuka mięsa jest bardzo długo pieczona tak, że staje się mięciutka i rozpada się w rękach. Po wyjęciu z piekarnika można je przy pomocy dwóch widelców porwać na małe niteczki – stąd nazwa „szarpana wieprzowina/wołowina”.
Wrapy z boczniakami robi się bardzo szybko, na poczekaniu. W kwadrans, a nawet mniej możesz cieszyć się pysznym i sycącym daniem. Szarpane boczniaki możesz włożyć w tortille – najlepiej domowego wyroby- albo po prostu między dwie kromki chleba.
Ważny jest sos barbecue – jeśli go nie masz, to zrób w domu. Albo w ostateczności kup, ale sprawdź, żeby nie było w nim za dużo chemii.’
Wrapy z boczniakami wzorowaliśmy na przepisie z Sidechef.com
Składniki:
- 400 g boczniaków
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wędzonej papryki
- ½ szklanki sosu barbecu (według tego przepisu)
- Sól
- Pieprz
- Tortille (według tego przepisu)
- Garść dowolnej sałaty
Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży!
Przygotowanie:
Krok 1
Porwij grzyby na wąskie paski.
Krok 2
Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj łyżkę oleju, a następnie wsyp grzyby na rozgrzany tłuszcz. Dodaj paprykę. Smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj czosnek i cebulę oraz sos barbecue. Duś przed 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Na tortilli rozłóż sałatę, na niej kładź szarpaną „wieprzowinę”. Zawiń. Podawaj.
Smacznego.