Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych to absolutny kosmos! Niesamowita mieszanka miękkich, pieczonych składników z surowymi, chrupkimi i soczystymi. Do tego słony halloumi.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Dość łatwe
Liczba porcji: 2
Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych
Zobacz całe menu na tydzień, z którego pochodzi ten przepis.
Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych to pomysł zaczerpnięty od Jamiego Oliviera. Trzeba to powiedzieć wprost – facet wymyślił genialny przepis. Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych to wspaniale połączenie dwóch różnych światów: przypieczonych, kremowych warzyw i chrupiącej świeżości warzyw i owoców. W sałatce jest też jabłko, którego kwaskowo-słodki smak dodaje nutę orzeźwienia i soczystości.
Wiemy, że pomysł z sałatką z warzyw pieczonych i świeżych może wydać się lekko dziwny i sami początkowo podchodziliśmy do idei tego miksu z dystansem, bo przecież standardowo warzywa świeże podaje się obok pieczonych. Jednak wymieszanie sałatki z warzyw pieczonych ze świeżymi składnikami przenosi danie w zupełnie inny wymiar.
Dwie ważne uwagi: ta sałatka najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Być może pomysł z pieczeniem nowych ziemniaków nie przemawia do Ciebie, ale uwierz, że nowe ziemniaki upieczone są lepsze niż gotowane: kremowe i słodkie.
Pieczona botwinka również smakuje genialnie, o niebo lepiej od wyrośniętych buraków. Są słodziutkie i nie mają ziemnego posmaku, jaki towarzyszy dojrzałej ćwikle.
Sałatka z pieczonych warzyw i świeżych zawiera wśród składników ser halloumi, ale możesz go zastąpić fetą, albo oscypkiem.
Na naszym blogu znajdziesz mnóstwo przepisów z pieczonych warzyw, np. pomidorową z pieczonych warzyw, kapuśniak z pieczonej kapusty, zupa krem z pieczonej papryki, filet z czipsami z jarmużu i pieczonymi warzywami
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 4 buraczki razem z liśćmi
- 2 marchewki
- ½ główki brokuła
- 1 mała główka sałaty lub duża garść szpinaku
- 1 cukinia
- 1 duże jabłko
- Kilka łyżek siekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego czosnku
- Sok z połowy cytryny
- Kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj warzywa. Ziemniaki przekrój na połowy, marchewki i buraczki w plastry, brokuła w małe różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia. Polej 2-3 łyżkami oleju, posyp łyżką czosnku i po łyżeczce tymianku i oregano. Posól – płaska łyżeczka wystarczy (po upieczeniu możesz danie dosolić). Wymieszaj składniki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz 25 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia. Po 25 minutach warzywa powinny być miękkie – sprawdź przede wszystkim ziemniaki, nakłuwając szpadelkiem do szaszłyków lub nożem. Jeśli są jeszcze twardawe, piecz jeszcze przez 5 minut.
Krok 2
Posiekaj liście botwinki i pokrusz halloumi. Wyjmij tackę z warzywami. Rozsyp botwinkę po wierzchu. Na niej rozłóż ser. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj jeszcze 5-7 minut.
Krok 3
W międzyczasie Przy pomocy obieraczki do warzyw potnij cukinię i jabłko na makarony. Jeśli nie masz takiego narzędzia, pokrój je nożem w słupki. Przełóż je do misy, dodaj do nich porwaną na kawałki sałatę. Polej sokiem z cytryny, wymieszaj.
Krok 4
Wyjmij warzywa w piekarnika, dodaj do nich surowe warzywa i jabłko, wymieszaj, posól i popieprz do smaku. Podawaj.
Znasz już Warzywniak? Jeśli mieszkasz w Warszawie, kupisz tu wszystkie warzywa potrzebne do przygotowania tego przepisu (i całego warzywnego menu na tydzień), z dostawą do domu. Polecamy Ci zakupy spożywcze online – to nasz sprawdzony sposób na oszczędność czasu i rozsądne, przemyślane zakupy.
Smacznego!