Panzanella ze szparagami – przepyszna, pełna warzyw sałatka, która jest na tyle pożywna, że może zastąpić lunch.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Panzanella ze szparagami

Zobacz całe menu na tydzień, z którego pochodzi ten przepis.

Panzanella jest jednym z naszych ulubionych dań. Jest naładowana warzywami i witaminami, a zarazem na tyle pożywna, że może zastąpić tradycyjny obiad. Wystarczy pomieszać kilka składników i sałatka gotowa. Nie trzeba nawet robić dresingu – wystarczy skropić ją sokiem z cytryny.

W klasycznej wersji panzanelli pierwsze skrzypce grają pomidory – im bardziej dojrzałe tym lepiej, im więcej odmian, tym bogatszy smak. Dziś proponujemy Ci wersję idealną na tę porę roku – wzbogaconą o przepyszne szparagi

Panzanella ze szparagami wzorowana jest na przepisie z serwisu Bonappetit.com

Spróbuj też klasycznej panzanelli oraz panzanelli z pieczonymi warzywami.

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 2 sałaty rzymskie lub główka sałaty dębowej lub masłowej
  • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 ciabatta lub 2 kromki chleba (jeśli chcesz żeby sałatka była mniej kaloryczna ogranicz ilość pieczywa)
  • Garść pomidorków koktajlowych lub 4 dojrzałe, słodkie pomidory
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • Świeża bazylia (opcjonalnie)
  • Natka pietruszki
  • Sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Świeże szparagi i wszystkie pozostałe warzywa do tej sałatki możesz zamówić z dostawą do domu w Warzywniaku. To rodzinna firma, która dba o jakość dostarczanych warzyw. Polecamy!

Ekipa z Warzywniaka przywiezie Ci zakupy do domu na terenie Warszawy.

Poszukaj swoich lokalnych dostawców. Zakupy online z przygotowaną listą to najlepszy sposób na rozsądne zakupy. 

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj szparagi, odkrój zdrewniałe końcówki. Zagotuj w rondlu 2 szklanki wody, dodaj szczyptę cukru. Kiedy się zagotuje, wrzuć do wrzątku szparagi, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odcedź. Przestudź, pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Plastry szynki przełóż na tackę do pieczenia wyłożoną papierem. Wstaw do piekarnika i piecz około 5 minut. Zaglądaj do piekarnika, żeby szynka się nie spaliła. Powinna być chrupka, ale nie spalona.

Krok 3

W międzyczasie porwij ciabattę na kawałki. Rozgrzej patelnię, wyłóż na nią pieczywo i podpiekaj, aż stanie się chrupkie, obracając co chwilę, żeby się nie przypaliło. Jeśli wolisz możesz też wyłożyć je na tackę do pieczenia po podpieczeniu szynki i wstawić na kilka minut do piekarnika.

Krok 4

Umyj pomidorki i sałatę, dobrze ją odsącz z wody. Porwij sałatę na kawałki i przełóż do misy, dodaj do niej przekrojone na połówki pomidory. Jeśli używasz całych pomidorów, pokrój je w cząstki i razem z sokiem dodaj do sałaty.

Krok 5

Dodaj do sałaty pieczywo, pokruszoną na kawałki szynkę, szparagi, parmezan oraz cieniutko pokrojoną cebulę. Polej oliwą i sokiem z cytryny lub samym sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Posyp siekaną zieleniną.

Smacznego!