Sałatka z batata i pieczonej kapusty to jedna z najlepszych sałatek jakie jedliśmy. Super smakuje bez żadnego dresingu, ale jeśli chcesz możesz ją polać ulubionym sosem.
Czas: 35 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 duży ziemniak
- 2 puszki cieciorki (2×400 ml)
- Kawałek czerwonej kapusty
- Garść jarmużu (150 g)
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj batata i kapustę. Batat pokrój w większe kawałki, kapustę posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce. Przepłucz cieciorkę na sicie.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Kapustę posyp majerankiem, batata rozmarynem i oregano, cieciorkę słodką papryką. Posól i popieprz.
Krok 3
Nastaw piekarnik na 210 stopni. Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 30 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia.
Krok 4
Umyj jarmuż. Rozgrzej patelnię lub rondel. Wsyp na rozgrzane naczynie jarmuż, chwilę podpiekaj, posyp suszonym czosnkiem, podlej niewielką ilością wody, przykryj i duś przez chwilę, aż jarmuż zmieknie. Posól.
Krok 5
Wymieszaj wszsytkie składniki. Skrop sokiem z cytryny. Podawaj. Możesz polać sałatkę ulubnionym dresingiem.
Smacznego!