Pieczony łosoś w glazurze zalicza się do dań z kategorii najprostszych. Nie trzeba mieć żadnych umiejętności kulinarnych, żeby zrobić szybki i pyszny obiad.

Czas: 25 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Super proste danie: pieczony łosoś w glazurze

Łatwy pieczony łosoś w glazurze
Glazura z musztardy, miodu i parmezanu tworzy na łososiu pyszną, chrupiącą skorupkę

Pieczony łosoś w glazurze to czysta przyjemność robienia jedzenia. Składniki wystarczy przyprawić, wstawić do piekarnika i gotowe. Łososia możesz upiec z dowolnymi warzywami, które nie wymagają długiej obróbki cieplnej: ze szparagami – tak jest w oryginalnym przepisie, który przeczytaliśmy na blogu Juliasalbum.com – albo z kalafiorem, brukselką lub kalarepką, czy nawet rzodkiewką (pieczona jest pyszna).

Tak upieczony łosoś świetnie nadaje się na lancz do pracy. Tak wiemy, że odgrzewanie ryby w zakładowej kuchni może wywołać protesty koleżeństwa, ale łosoś jest mało inwazyjny jeśli chodzi o kwestie zapachowe. Pieczony łosoś w glazurze bardzo dobrze smakuje z ryżem, choć można go podać np. z kaszą bulgur, albo z kaszą orkiszową.

Polecamy inne przepisy z naszego bloga na pieczone ryby, np. pyszne quiche z ziemniaków z łososiem, albo łososia z musztardowej glazurze.

Składniki:

  • 400-500 g łososia
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • Główka brokuła
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj brokuła, podziel na różyczki. Wyłóż na blaszkę do pieczenia. Polej olejem, posyp czosnkiem, posól. Rozsuń brokuła na boki. Na wolny miejscu połóż filety z łososia. Posól i popieprz łososia. Wymieszaj musztardę z miodem,. Posmaruj glazurą rybę, a następnie posyp tartym parmezanem.

Krok 2

Nastaw piekarnik na 200 stopni.  Wstaw blaszkę z brokułem i łososiem do piekarnika i piecz 15-20 minut, w zależności od grubości filetów. Pieczony łosoś w glazurze gotowy!

Podawaj z ryżem lub kaszą bulgur.

Smacznego!