Jajka pieczone w awokado to idealny przepis na zdrowe śniadanie z fantazją w 15 minut.

Czar: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

jajko pieczone w awokado

Awokado to pyszny kremowy owoc, ale po zapieczeniu z jajkiem dodatkowo zyskuje na smaku i jest jeszcze bardziej aksamitne. Od Ciebie zależy, jak mocno będzie wypieczone jajko. Obserwuj co dzieje się w piekarniku. Jajka pieczone w awokado zrobione na twardo potrzebują około 20 minut.

Jeśli spodobały Ci się jajka zapiekane w awokado, koniecznie wypróbuj przepis na jajko w koszulce z awokado, z którego dowiesz się jak w prosty sposób zrobić idealne jajko w koszulce.

Składniki:

  • 2 awokado
  • 4 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki 
  • Olej

Jajka zapiekane w awokado – przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Przekrój awokado na połowy, wyjmij pestkę. Dużą łyżką powiększ otwór powstały po usunięciu pestki. 

Krok 2

Przełóż awokado do naczynia do zapiekania wysmarowanego olejem.

Wbij jajko do wgłębienia w awokado.  Nie przejmuj się jeśli część jajka spłynie do naczynia. Posól i popieprz. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 15 minut lub do momentu aż jajko osiągnie pożądany stopnień upieczenia. 

Posyp posiekaną natką pietruszki i kawałkami awokado, które zostały po wykrojeniu otworów na jajko.

 Jajka pieczone w awokado gotowe! Możecie się delektować! 

Smacznego!

Zobacz również nasz sprawdzony przepis na sałatkę Cezara i miodowe pieczone bułeczki.