Kolorowa, zdrowa zapiekanka z ryżu, która sama się robi. Trzeba ją tylko wstawić do piekarnika. I gotowe.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Mega prosta, zdrowa zapiekanka z ryżu. Żeby była zdrowa, lub zdrowsza, nie używaj białego ryżu. Doskonale sprawdzi się czerwony ryż, który i świetnie wygląda i smakuje. Jeśli go nie masz użyj ryżu dzikiego lub jaśminowego.
Zapiekankę z ryżu można zrobić na dwa sposoby: udusić całość na patelni, lub zapiec ją w piecu. Naszym zdaniem ta druga opcja jest fajniejsza, bo jednak im mniej smażenia tym lepiej. Poza tym pieczenie wymaga mniej zachodu. W wersji smażonej, ziemniaka i chorizo najpierw trzeba przez kilka minut smażyć na patelni. W opcji z pieczeniem wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy na 20 minut.
W obydwu przypadkach zapiekanka z ryżu, chorizo i batat jest daniem absolutnie godnym polecenia. Jest zdrowa (batat zalicza się często do super foods, fasola to źródło białka), prosta i smaczna. Czerwony ryż, upieczony lekko al dente świetnie smakuje z miękkim, kremowym ziemniakiem i fasolą. Do zapiekanki dobrze jest użyć chorizo pikantnego, nadającego zapiekance z ryżu dodatkowo charakteru.
Przepis na zapieknakę z ryżu, chorizo i batata pochodzi z bloga Budgetbytes.com
Składniki:
- Kawałek chorizo (10 cm)
- 1 średniej wielkości słodki ziemniak
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ½ szklanki ryżu czerwonego (brązowego lub jaśminowego)
- łyżka oleju
- ½ szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, bursztyn)
- Siekana zielenina
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Obierz batata i pokrój w kostkę wielkości 1 cm. Chorizo pokrój w plastry.
Krok 2
Rozgrzej na rondel lub patelnię łyżkę oleju, gdy będzie gorący, wyłóż na niego plastry chorizo. Smaż minutę dwie, aż kiełbasa lekko się zrumieni z obydwu stron. Dodaj do chorizo batata i przesmaż chwilę.. Następnie wsyp ryż, wymieszaj całość, chwilę smaż, a następnie zalej całość szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut.
Krok 4
Wyjmij rondel z piekarnika. Wsyp do niego puszkę fasoli (nie musisz jej płukać), dodaj tarty ser i wymieszaj całość. Posyp zieleniną, podawaj. Smacznego!