Nuggetsy z frytkami z warzyw w zdrowej wersji – z piekarnika. Sprawdź jak zrobić frytki z warzyw: z marchewki, pietruszki, selera i batata. Do tego równie zdrowa i klasyczna surówka z kapusty, która świetnie komponuje się ze słodkimi frytkami.
Czas: 45 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2-3
Frytki z warzyw
Przyzwyczailiśmy się, że frytki muszą być smażone w głębokim oleju i z ziemniaków. Tymczasem można je robić z różnych warzyw, a zamiast smażyć – upiec. Tak jest o wiele zdrowiej.
Nam najlepiej smakuje mieszanka różnych frytek: z marchewki, pietruszki, selera i batata. Pięknie pachną, wyglądają i mają niesamowity smak. Szczególnie dużo zyskuje pietruszka – zamienia się w zupełnie inne warzywo.
Warzywne frytki dobrze jest dość solidnie podpiec, nawet leciutko przypalić, bo wtedy są pysznie chrupiące.
Jeśli chodzi o przyprawy, to panuje tu absolutna dowolność. My lubimy dodatek wyrazistego tymianku i rozmarynu, które lekko wyostrzają smak frytek.
Jako dodatek do frytek i nuggetsów super sprawdzi się klasyczna surówka z kapusty.
Składniki:
Nuggetsy
- 500 g polędwiczek z indyka lub kurczaka
- 2 szklanki migdałów
- 1 duże jajko lub dwa małe
- Sól
- Pieprz
Frytki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 batat
- Kawałek selera korzeniowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Surówka
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 200 g kiszonej kapusty
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.
Zrób frytki. Obierz wszystkie warzywa i umyj. Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na połowy, a potem na mniejsze kawałki. Selera i batata pokrój w plastry, a potem na frytki. Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Posyp łyżką tymianku i rozmarynu, łyżeczką soli, polej 2 łyżkami oleju i dobrze wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia.
Krok 2
Kiedy wstawisz frytki zajmij się nuggetsami. Osusz mięso ręcznikiem, pokrój na zgrabne kąski. Posól i popierz. Przełóż migdały do miksera i zmiksuj na proszek. Przesyp do misy. Rozbij do misy jajko i rozmieszaj dokładnie.
Krok 3
Przekładaj kawałki mięsa do misy z jajkiem a następnie obsypuj zmielonymi migdałami, lekko dociskając, żeby panierka przywarła do nuggetsów. Przełóż mięso na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika, gdzie pieką się frytki i piecz 20 minut.
Krok 4
Przygotuj surówkę. Kapustę odciśnij z soku, przełóż na sito i przelej wrzątkiem, żeby zmiękła. Odciśnij z wody. Przełóż na deskę do krojenia i posiekaj nożem. Przełóż do misy. Umyj jabłko i zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż tarte jabłko i marchew do kapusty. Polej olejem, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą.
Krok 4
Wyjmij frytki i nuggetsy z piekarnika. Podawaj z surówką z kapusty.
Smacznego!
Szukasz więcej przepisów bez smażenia? Sprawdź nasz patent na fish and chips z piekarnika.