Najprostszy „chińczyk” pod słońcem.  Błyskawiczny kurczak po chińsku to napawdę ekspresowe danie i dobra wprawka dla tych, którzy chcą się nauczyć ajzatyckiej kuchni.

Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 7 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 3 duże

Błyskawiczny kurczak po chińsku

Kuchnia azjatycka nie jest w Polsce specjalnie popularna, ale, naszym zdanie, jest tylko kwestią czasu aż na każdym rogu pojawi się bar z szybkich chińskim wietnamskim, tajskim jedzenie. Kuchnia azjatycka jest niesamowicie aromatyczna, smaczna i przy tym dość łatwa do zrobienia. Taki jest właśnie błyskawiczny kurczak po chińsku (przepis pochodzi z bloga thewoksoflife.com). Wystarczy wok, albo duża patelnia, kilka składników, które można kupić w każdym większym markecie i można zaczynać. Jedną z głównych technik gotowania w kuchni azjatyckiej jest smażenie składników na mocnym ogniu. Błyskawiczny kurczak po chińsku, poddany takiej błyskawicznej obróbce cieplnej jest gotowy dosłownie w kilka minut. Możecie go podać z chińskim makaronem pszennym, albo ryżowym, ryżem, lub, jak my,  z kaszą jaglaną.

Podany przepis na kurczaka po chińsku zawiera podstawowe składniki, które możecie rozbudowywać w dowolny sposób. Warto do dania dodać olej sezamowy, sezam podprażony na patelni, orzeszki ziemne również podprażone. potrawie bardzo dobrze zrobi dodatek kolendry i szczypiorku.

Kurczak po chińsku jest daniem super prostym i może stanowić dobrą wprawkę do przyrządzania innych azjatyckich dań. Zachęcamy do skorzystania z wyszukiwarki na naszym blogu, gdzie znajdziecie wiele przepisów z tamtego regionu. Oto kilka przykładowych:

Chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze 

Wieprzowina po chińsku na ostro

Szybka kaczka po pekińsku

Zupa „głowy lwa” z pulpetami i makaronem z cukini

„Pijane kluski” w 15 minut

Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami

Błyskawiczna zupa Tom Yum

Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień

Składniki:

  • 500 g mielonego kurczaka lub indyka
  • 3 szalotki drobno posiekane
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • Papryczka chili posiekana w paski
  • Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plastry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • 4 łyżki wody
  • 2-3 łyżki oleju
  • Pęczek bazylii

Przygotowanie:

Krok 1
Mocno rozgrzej wok lub duża patelnię. Wlej na nią 2 łyżki oleju i wsyp posiekane szalotki, czosnek, rzodkiewki i papryczkę. Smaż 1-2 minuty mieszając.

Krok 2
Wyłóż na patelnię mięso, wlej sos sojowy, sos rybny i wsyp cukier, wymieszaj i przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniaj mięso na drobne kawałki. Smaż około 5 minut. Następnie wlej do mięsa kilka łyżek wody, łyżką zeskrob wszystkie kawałki warzyw i mięsa jakie przywarły do naczynia. Dodaj pęczek bazylii. Wymieszaj. Podawaj z makaronem, ryżem lub kaszą jaglaną.
Smacznego!