Pulpety wołowe, z indyka, kurczaka, jagnięciny, ryby, pulpety z ryżu… ale pulpety z krewetek? Tak jest. Zdziwicie się jak super łatwo można je zrobić i jak są pyszne.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia i gotowania: 25 minut
Poziom trudności: Dość łatwe
Liczba porcji: 2 duże

Jaki jest największy problem z pulpetami? Ano taki, że mają tendencję do rozpadania się podczas smażenia, gotowania czy pieczenia. Wilgoć w mięsie intensywnie paruje i może rozsadzić kulkę od środka. Dobrym spoiwem jest jajko, aczkolwiek samo w 90 proc. składa się z wody i dodane w niewłaściwych proporcjach tylko rozrzedza masę mięsną zamiast ją związać. Na ratunek przychodzi wtedy bułka tarta, która wchłania wilgoć. Tyle tylko, że można ją przedawkować i w efekcie powstaną pulpety mięsno-chlebowe.

Pulpeciki, które nigdy się nie rozpadają

Wszystkie te problemy zupełnie nie dotyczą pulpecików z krewetek. Żeby je zrobić nie potrzeba żadnego spoiwa. Wystarczy je zmiksować na gładką masę, dodać przyprawy, zwilżonymi rękami uformować zgrabne kulki i wstawić do pieca na 12 minut. I gotowe.

Pulpeciki mają bardzo ciekawą konsystencję, są zwarte, miękkie, lekko gumowe, pachną morzem i smakują inaczej niż krewetki w całości. Spróbujcie tego przepisu, naprawdę warto. Pulpeciki można podać w sosie pomidorowym jako dodatek do makaronu, lub ryżu, albo jako przekąskę.

Bulion na cynamonie

My wrzuciliśmy je do zupy zrobionej w stylu tajskim, której podstawę stanowi aromatyczny bulion z jednym, niecodziennym składnikiem. To kawałek kory cynamonowca. Bulion z dodatkiem cynamonu jest dość typowym daniem dla kuchni azjatyckiej, stanowi np. podstawę popularnej zupy pho. Nadaje potrawie przyjemnego, rozgrzewającego, korzennego smaku.
W przepisie możecie zrezygnować z mleka kokosowego, wtedy danie będzie jeszcze lżejsze.

Przepis pochodzi z bloga FitMenCook.

Składniki:

Pulpeciki

  • 500 g krewetek surowych
  • Mały pęczek szczypiorku
  • Mały pęczek kolendry

Bulion

  • 1 łyżka oleju
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • Pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler)
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 kawałek kory cynamonu

Dodatki

  • Garść szpinaku lub 2 kapusty pacz choy
  • Garść makronu ryżowego
  • 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
  • 1 szklanka posiekanej marchewki
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • Czerwona ostra papryka (według uznania)
  • Kolendra
  • Sok z limonki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej w garnku łyżkę oleju, kiedy będzie mocno rozgrzany, wsyp do garnka posiekaną szalotkę. Smaż przez 3-4 minuty aż cebulka zmięknie. Dodaj do niej umytą i obraną włoszczyznę. Zalej 4 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia Zmniejsz temperaturę, dodaj cynamon, łyżkę sosu sojowego, dwie łyżeczki oleju sezamowego i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Krok 2
W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Najpierw nastaw piekarnik na 180 stopni.
Do misy miksera włóż szczypiorek, kolendrę i obrane krewetki. Posól delikatnie a następnie zmiksuj na gładką masę. Zmocz dłonie w zimnej wodzie o formuj niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i wykładaj na wyłożoną papierem tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 12 minut.

Krok 3
W tym czasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a potem odcedź i przelej dokładnie zimną wodą.

Krok 4
Wyciągnij pulpeciki z pieca. Z bulionu wyjmij włoszczyznę i cynamon. Wlej do niego pół puszki mleka kokosowego, dodaj makaron, posiekaną kapustę, szpinak, marchew, dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Posyp papryczką chili i kolendrą.