Makaron z warzywami to witaminowa i energetyczna bomba. Ma w sobie mnóstwo zdrowych składników i przy tym jest bardzo pożywny.

Czas: 30 minut
Poziom trudności: Raczej łatwe
Liczba porcji: 2 duże

Jeśli czytacie naszego bloga to pewnie zauważyliście, że wśród składników dań często znajduje się cieciorka (właściwa nazwa to ciecierzyca). Uwielbiamy cieciorkę, szczególnie pieczoną, dobrze doprawioną, lekko pikantną, która pod wpływem temperatury robi się chrupiącą z zewnątrz, a środek zachowuje miękki i kremowy. Dzisiaj proponujemy Wam makaron z warzywami z pure z cieciorki, danie zdrowe, pełne witamin, a przy tym bardzo pożywne, które może spokojne wystąpić w roli samodzielnego obiadu. Do makaronu z warzywami wykorzystaliśmy makaron pełnoziarnisty z dodatkiem błonnika. Jest pyszny i ma tę fajną cechę, że jest gotowy po 6 minutach gotowania. Możecie oczywiście użyć dowolnego makaronu, choć najlepszy jest drobniejszy, typu kolanka, czy drobne muszelki.

Makaron z warzywami z pieczonym dodatkiem

W oryginalnym przepisie na makaron z warzywami (znajdziecie go tutaj) warzywa przed smażeniem zostały zmiksowane w blenderze, co przyspiesza proces gotowania. My zdecydowaliśmy się pokroić marchewkę i selera, ponieważ po uduszeniu w sosie stanowią one przyjemną kontrę do cieciorkowego pure, gdyż są jędrne i lekko al dente. W przepisie wyjściowym na makaron z warzywami nie ma cieciorki pieczonej – to nasz pomysł. Upieczona cieciorka nadaje ciekawej konsystencji daniu, jest lekko chrupiąca oraz smaku – jest lekko orzechowa.

Koniecznie spróbujcie innych naszych przepisów z cieciorki:

Pieczona cieciorka z wołowiną

Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora

Zapiekanka pasterska z cieciorki i boczniaków

Sałatka z pieczonych krewetek i cieciorki

Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień

Składniki:

  • 200 g makaronu kolanka, muszelki lub innego drobniejszego makaronu
  • 1 puszka cieciorki 400 g
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • Kawałek selera (wielkości marchewki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka sosu pomidorowego (może być po prostu passata)
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • Garść szpinaku
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub tymianku, albo gałązka świeżego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Mała ostra papryczka lub 1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (dla tych co lubią ostrzejsze smaki)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Cieciorkę odsącz na sicie i przelej zimną wodą. Połowę cieciorki przełóż do żaroodpornego naczynia, polej łyżką oleju, posyp łyżeczką słodkiej papryki, posól, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut.

Krok 2
Umyj warzywa, obierz i bardzo drobno pokrój w kostkę. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną cebulę, przesmaż chwilę, dodaj do niej pokrojoną marchew, selera i czosnek oraz rozmaryn lub tymianek oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Smaż na średnim ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj połowę odłożonej cieciorki, podlej połową szklanki wody. Duś bez przykrycia przez 5 minut. Wlej do rondla szklankę sosu pomidorowego. Duś kolejne 5 minut.

Krok 3
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Zachowaj pół szklanki wody spod gotowania.

Krok 4
Przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków, rozdrobnij na pastę cieciorkę w sosie. Posól i popieprz do smaku. Dodaj do sosu garść umytego szpinaku. Zamieszaj. Dodaj makaron, upieczoną cieciorkę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość. Jeśli sos będzie za gęsty rozrzedź go wodą spod makaronu.
Podawaj.
Smacznego!