Ryż z kurczakiem po chińsku – to pyszne, bardzo proste i sycące danie, do zrobienia w 10 minut. Nie trzeba być sprawnym kucharzem, żeby je przygotować. Jeśli lubisz chińską kuchnię lub chcesz rozpocząć z nią przygodę – zacznij od tego dania!
Czas przygotowania: 10 minut (nie licząć czasu gotowania ryżu)
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 solidne
Smażony ryż został podobno wymyślony za czasów dynastii Quing (1754-1815) w mieście Jiangsu na południu Chin i do dzisiaj jest to potrawa bardzo popularna w południowych i wschodnich regionach kraju oraz w krajach Azji Południowej.
Do smażonego ryżu można dodać wszystko: mięso, krewetki, warzywa. Kluczowym dodatkiem jest natomiast jajko.
Techniki przygotowania ryżu z kurczakiem po chińsku są dwie. Pierwsza to „posrebrzane złoto”, polegająca na tym, że jajko smażone jest oddzielnie i dopiero później łączone ze smażonym ryżem.Druga metoda to „pozłacane srebro”: tu wbijamy jajko do smażącego się ryżu i mieszamy.
Najprostszy ryż z kurczakiem po chińsku
Nasz ryż po chińsku z kurczakiem jest pyszny i tak prosty do wykonania, że bardziej nie można. Jeśli macie gotowany ryż zrobicie danie w 10 minut. Jeśli nie, po pół godzinie będzie gotowe.
Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.
Składniki:
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub dwie małe, albo 2 polędwiczki z indyka
- 200 g ryżu (około szklanka)
- 150 g mrożonego groszku (około szklanka)
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- Garść posiekanej kolendry
- Sezam do posypania (opcjonalnie)
- Sól lub sos sojowy
Przygotowanie:
Krok 1
Przepłucz ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie mętna. Przełóż do garnka, zalej 2,5 szklankami wody, przykryj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut. Ściągnij z palnika, odkryj, przemieszaj widelcem.
Krok 2
Pokrój mięso w kostkę, rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, wysyp na niego pokrojone filety i smaż na ostrym ogniu przez kilka minut aż mięso ładnie się zezłoci.
Dodaj ryż i smaż przez chwilę.
Krok 3
Rozgarnij ryż i mięso w taki sposób, żeby na środku zostało wolne miejsce. Wbij na nie jajka, mieszaj aż zaczną się ścinać. Wówczas starannie rozmieszaj jajka ryżem, tak żeby jajko pokryło każde ziarnko.
Krok 4
Wsyp do ryżu szklankę groszku, zamieszaj i smaż jeszcze chwilę, żeby groszek rozmroził się.
Posól do smaku.
Dodaj posiekaną kolendrę i sezam.
Smacznego!
Zobacz też: