Kotlet z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową to klasyczny polski obiad pierwszych tygodni lata. My dodaliśmy amerykański akcent- ugotowaną kukurydzę.

Kto nie lubi młodych ziemniaków? Każdy lubi. Są słodkie, delikatne, miękkie, ale też jędrne i przy tym małe i gładkie jak piłka ping-pongowa. Nie wiemy czy wiecie, ale Ministerstwo Rolnictwa pracuje nad definicją młodego ziemniakami, żeby pod naszą polską bulwę nie podszyła się jakaś podróbka z Cypru, czy nie daj Bóg z Izraela. Polskie ziemniaki dla Polaków:)

Każda inicjatywa zmierzająca do ochrony polskiego producenta jest godna pochwały, niemniej szafowanie narodowymi hasłami na rynku rolnym jest trochę śmieszne. Pojeźdzcie do Londynu, a w każdym Tesco czy M&S znajdziecie info, że ziemniaki, marchew czy co tam jeszcze pochodzi od brytyjskiego rolnika, co ma być gwarancją jakości. Carrefour w Paryżu będzie się chwalić, że ma owoce i warzywa od lokalnych producentów, Lidl w Berlinie poleci kartofeln od swoich bauerów itd itd.

My nasze ziemniaki kupiliśmy na straganie. Nie miały paszportu, ale z oczek im patrzyło, że są z Polski:)

Ok, zostawiając tę dywagacje na boku, zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na prosty i – co bardzo ważne – łatwy i szybki przepis na letni lancz z młodymi ziemniakami. Można go przygotować w czasie w jakim gotują się ziemniaki, czyli  w 15 minut. Jeśli macie garnek do gotowania na parze wystarczą Wam dwa naczynia, żeby zrobić obiad.

Czas na przygotowanie: 10 minut

Czas na gotowanie: 15 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 300 g polędwiczek drobiowych
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 duża kukurydza
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Zamarynuj mięso. Jeśli kupujesz polędwiczki zapakowane próżniowo, zamarynuj mięso bezpośrednio w opakowaniu. Jeśli kupisz mięso luzem przełóż polędwiczki do osobnego naczynia – nie myj polędwiczek, osusz co najwyżej ręcznikiem papierowym (więcej o tym Jak przygotować mięso znajdziecie tutaj).

Posyp mięso łyżeczką oregano, łyżeczką suszonego czosnku, płaską łyżeczką soli i pieprzu i 1/2 łyżeczki oleju. Wymieszaj całość. Odstaw.

Krok 2

Umyj ziemniaki pod zimną wodą, jeśli skórka łatwo schodzi, ściągnij ją, jeśli nie, nie zawracaj sobie tym głowy. Wstaw ziemniaki do garnka (najlepiej parowego), zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem.  Gotuj 12-15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź, posól do smaku, dodaj siekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.

Krok 3

Jeśli nie masz garnka  parowego, zagotuj ze 2 litry wody w garnku, dobrze posól (łyżką soli). Obierz kukurydzę z zewnętrznych liści, fasolkę umyj i odetnij końcówki, wrzuć wszystko do gotującej się wody. Gotuj 8-10 minut, aż fasolka będzie miękka.

Krok 4

Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, wyłóż na nią polędwiczki. Smaż na intensywnym ogniu przez minutę dwie, aż ładnie się podpiecze. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze z minutę.

Krok 5

Podawaj polędwiczki z ziemniakami (możesz je przesmażyć na tej samej patelni, na której smażone były polędwiczki), fasolką i kukurydzą.