Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową to klasyczny obiad pierwszych tygodni lata. My dodaliśmy amerykański akcent,czyli ugotowaną kukurydzę. Danie do zrobienia w 15 minut.

To danie przygotujesz w czasie, w jakim gotują się ziemniaki, czyli  w 15 minut. Jeśli masz garnek do gotowania na parze, do przygotowania całego obiadu wystarczą Ci dwa naczynia!

Czas na przygotowanie: 10 minut

Czas na gotowanie: 15 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 300 g polędwiczek drobiowych
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 duża kukurydza
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Zamarynuj mięso. Jeśli kupujesz polędwiczki zapakowane próżniowo, zamarynuj mięso bezpośrednio w opakowaniu. Jeśli kupujesz mięso luzem, przełóż polędwiczki do osobnego naczynia – nie myj polędwiczek, osusz co najwyżej ręcznikiem papierowym (więcej o tym Jak przygotować mięso znajdziesz tutaj).

Posyp mięso łyżeczką oregano, łyżeczką suszonego czosnku, płaską łyżeczką soli i pieprzu i 1/2 łyżeczki oleju. Wymieszaj całość. Odstaw.

Krok 2

Umyj ziemniaki pod zimną wodą, jeśli skórka łatwo schodzi, ściągnij ją, jeśli nie, nie zawracaj sobie tym głowy. Wstaw ziemniaki do garnka (najlepiej parowego), zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź, posól do smaku, dodaj siekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.

Krok 3

Jeśli nie masz garnka parowego, zagotuj ok. 2 litrów wody w garnku, dobrze posól (łyżką soli). Obierz kukurydzę z zewnętrznych liści, fasolkę umyj i odetnij końcówki, wrzuć wszystko do gotującej się wody. Gotuj 8-10 minut, aż fasolka będzie miękka.

Krok 4

Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, wyłóż na nią polędwiczki. Smaż na intensywnym ogniu przez minutę lub dwie, aż ładnie się podpiecze. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze z minutę.

Smacznego!

22 przepisy na dania z makaronem.