Aromatyczna sałatka z łososiem i młodymi ziemniakami, polana ostrym, słodko-kwaśnym dresingiem. Danie bardzo proste do przygotowania. Świetnie smakuje na ciepło, od razu po ugotowaniu ziemniaków, jak i na zimno.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Sałatka z łososiem w musztardowo-miodowym dresingu

Ilość składników do sałatki z łososiem można w dowolny sposób komponować według własnego uznania

Sałatka z łososiem to bogactwo smaków: lekko pikantnej, chrupiącej rzodkiewki, delikatnej, ale również nieco ostrej, orzechowej rukoli, słodkich ziemniaków, dymnego łososia. Wszystko polane aromatycznym dresingiem musztardowo-miodowym.

Sałatka z łososiem najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Możecie je obrać przed gotowaniem, ale nie jest to konieczne. Mniejsze warto pokroić na połowy, ale najlepsze są małe, żółte ziemniaczki o mocno skondensowanym, słodkim smaku.

Danie inspirowane przepisem z serwisu bbcgoodfood.com

Polecamy Wam ciekawy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków w delikatnym dresingu

Sałatka z łososiem wędzonym, młodymi ziemniakami, rukolą i jajkiem

Składniki:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków 
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 jajka 
  • 2 garści rukoli
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • Kilka łyżek posiekanego szczypiorku

Dresing

  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj dresing. Wlej 4 łyżki octu winnego do szczelnie zamykanego słoiczka, dodaj łyżkę miodu, łyżkę musztardy, 4 łyżki oliwy, zakręć i energicznie potrząsaj aż do połączenia składników.

Krok 2

Ugotuj jajka.

Krok 3

Ziemniaki przepłucz w zimnej wodzie, włóż do garnka, zalej niewielką ilością zimnej wody (tyle tylko, żeby przykryła ziemniaki). Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 15-18 minut. Odcedź ziemniaki. Posól. Wlej do ciepłych ziemniaków połowę dresingu i obtocz w nim ziemniaki.

Krok 4

Umyj rukolę i rzodkiewki i pokrój je w plastry. Obierz jajka, pokrój na ćwiartki. Układaj na talerzu rukolę, na nich ziemniaki i rzodkiewkę. Ułóż na wierzchu wędzonego łososia i jajko. Polej dresingiem i posyp siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!