Domowa granola to super baza do najzdrowszego, najprostszego i pysznego fit śniadania. W połączeniu z owocami i jogurtem smakuje jak deser na dzień dobry:-).  Granola jest przy tym bardzo zdrowa i zapewnia energię na pół dnia. Zrobienie własnej granoli – bez chemii i cukru – jest banalnie proste.

Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: około 30 minut

Liczba porcji: 12

Fit śniadanie – domowa granola

Domkwa granola

Od dawna w Niedzielnym Kucharzu przymierzamy się, żeby zacząć planować i opisywać pełne menu na tydzień, czyli nie tylko lancze, co robimy od dawna, ale też śniadania i kolację. Mamy z tym tylko jeden problem, mianowicie w kwestii śniadania nasza oferta jest podobna jak w przypadku Forda T na początku XX w.: można było kupić samochód w każdym kolorze, pod warunkiem, że był czarny:-)

My od lat, z niewielkimi wyjątkami, (na wypasione śniadania w sobotę i niedzielę jeździmy do dziadków Miłosza) jemy codziennie to samo – płatki kukurydziane z jogurtem i owocami sezonowymi. Dr Kellog, który wymyślił płatki kukurydziane na początku XX w., byłby z nas dumny:-).

Co jakiś czas urozmaicamy dietę i płatki zastępujemy granolą. Zwłaszcza gdy śniadanie jemy w pracy. Granola nadaje się do tego znacznie lepiej niż płatki, ponieważ jogurt do płatków trzeba pakować osobno (w kontakcie z nim namakają i zmieniają się w kukurydzianą pulpę). Granolę można bez problemu dzień wcześniej ułożyć warstwami w słoiku lub innym pojemniku razem z owocami i jogurtem, rano wyciągnąć z lodówki i zabrać do pracy.

Z naszych doświadczeń wynika, że granola spokojnie może spędzić dobę w lodówce i wilgoć z jogurtu i owoców nie wpłynie na jej chrupkość. Poza wszystkim granola jest o niebo smaczniejsza i pożywniejsza od płatków.  

Wolna amerykanka, czyli co dodać do domowej granoli

Domowa granola

Domkwa granola

Nazwa „granola” pochodzi od angielskiego słowa „grain” oznaczającego „ziarno”. Mieszankę wymyślili już w połowie XIX w. Amerykanie i choć przez lata skład się zmieniał to do dzisiaj idea jest taka sama – podprażyć ziarno lub płatki w piecu i wymieszać z dodatkami. Tu panuje absolutna dowolność. Do domowej granoli można dodać orzechy, nasiona, suszone owoce, miód itd. 

My chcemy Wam zaproponować nasz przepis na granolę, będący kompilacją różnych przepisów i wypadkową naszych własnych doświadczeń. Przede wszystkim nie użyliśmy cukru, a jedynie 5 łyżek miodu i naszym zdaniem to absolutnie wystarczy. Zrezygnowaliśmy też z suszonych owoców, dość często występujących w granolach: rodzynek i żurawiny, bo są zazwyczaj mocno słodzone i dodawanie ich w sezonie, kiedy pod ręką jest mnóstwo świeżych owoców jest naszym zdaniem bez sensu.

Śniadaniowa dieta słoikowa

Domowa granola

W naszej domowej granoli jest za to dużo orzechów: pistacji i orzechów nerkowca. Jeśli nie macie ich pod ręką, możecie je zastąpić orzechami włoskimi, czy laskowymi, albo migdałami. Pamiętajcie o jednym: jeśli orzechy, których używacie są solone, zrezygnujecie z solenia granoli.

Z podanych składników wychodzi około 12 porcji domowej granoli, czyli tyle żeby przygotwać śniadania dla dwóch osób na cały tydzień. Granolę można układać w różne konstelacje z ulubionymi owocami: nektarynkami, borówkami, jeżynami ananasem i melonem, malinami i mango. Do tego warto dodać nasiona chia, goi, siemię lniane i siekane orzechy.

W każdym w słoiku, jako baza występują banan i jogurt oraz oczywiście granola. Proporcje i skład to już kwestia gustu. Jeśli wolicie by śniadanie było bardziej chrupkie – dodajcie mniej jogurtu. 

Naszym zdaniem świetnie sprawdza się sposób pakowana śniadania do zamykanych słoików, które są szczelne i łatwe w użyciu.

Granola da Wam energetycznego kopniaka, który wystarczy co najmniej na pół dnia!

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki orzechów pistacjowych
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki nasion dyni
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

 Krok 1

Nastaw piekarnik na 150 stopni.

Przesyp dwie i pół szklanki płatków owsianych do głębokiej misy. Dodaj po pół szklanki orzechów nerkowca, pistacji, nasion słonecznika i dyni, pół łyżeczki cynamonu i po szczypcie gałki muszkatołowej i soli. Wymieszaj. Wlej pół szklanki oleju i dodaj 5 łyżek miodu. Wymieszaj całość, tak aby płatki były obtoczone w oleju i miodzie

Krok 2

Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia. Przełóż na nią orzechowo-owsianą masę, rozłóż równomiernie po blaszce. Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 30 minut albo aż wierzch granoli ładnie się przypiecze (bądź czujny – granolę łatwo przypalić).

Podawaj z ulubionymi owocami i jogurtem.

Smcznego!

Leave a Reply