Domowa granola to super baza do najzdrowszego, najprostszego i pysznego fit śniadania. W połączeniu z owocami i jogurtem smakuje jak deser na dzień dobry.
Domowa granola jest przy tym bardzo zdrowa i zapewnia energię na pół dnia. Zrobienie własnej granoli – bez chemii i cukru – jest bardzo proste. Pokażemy Ci jak to zrobić.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: około 30 minut
Liczba porcji: 12
Fit śniadanie – domowa granola
Proponujemy Ci dziś nasz sprawdzony przepis na granolę własnego wyrobu. Przepis jest mega prosty, a efekt zawsze doskonały. Domowa granola to chrupiąca przyjemność na początek dnia, przyjemny deser na dzień dobry.
Skład możesz ustalić według własnego upodobania. Baza jest zawsze taka sama: płatki owsiane, jęczmienne, albo orkiszowe. Do tego potrzebny jest element łączący, który skleja składniki – olej o miód. Reszta składników to absolutnie wolna amerykanka.
Nasza domowa granola zawiera dużo orzechów: pistacji i orzechów nerkowca. Jeśli nie masz ich pod ręką, możesz je zastąpić orzechami włoskimi, czy laskowymi, albo migdałami. Jeśli orzechy, których używasz są solone, zrezygnuj z solenia granoli.
Łatwe przygotowanie i przechowywanie
Z podanych składników wychodzi około 12 porcji domowej granoli, czyli tyle żeby przygotować śniadania dla dwóch osób na cały tydzień. Granolę można układać w różne konstelacje z ulubionymi owocami: nektarynkami, borówkami, jeżynami ananasem i melonem, malinami i mango. Do tego warto dodać nasiona chia, goi, siemię lniane i siekane orzechy.
W każdym w słoiku, jako baza występują banan i jogurt oraz oczywiście granola. Proporcje i skład to już kwestia gustu. Jeśli wolisz by śniadanie było bardziej chrupkie – dodaj mniej jogurtu.
Naszym zdaniem świetnie sprawdza się sposób pakowana śniadania do zamykanych słoików, które są szczelne i łatwe w użyciu. Spakowana do słoika granola spokojnie może spędzić dobę w lodówce i wilgoć z jogurtu i owoców nie wpłynie na jej chrupkość.
Domowa granola da Ci energetycznego kopa, który wystarczy co najmniej na pół dnia!
Składniki:
- 2 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów pistacjowych
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki nasion dyni
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 5 łyżek miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 150 stopni.
Przesyp dwie i pół szklanki płatków owsianych do głębokiej misy. Dodaj po pół szklanki orzechów nerkowca, pistacji, nasion słonecznika i dyni, pół łyżeczki cynamonu i po szczypcie gałki muszkatołowej i soli. Wymieszaj. Wlej pół szklanki oleju i dodaj 5 łyżek miodu. Wymieszaj całość, tak aby płatki były obtoczone w oleju i miodzie,
Krok 2
Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia. Przełóż na nią orzechowo-owsianą masę, rozłóż równomiernie na blaszce. Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 30 minut albo aż wierzch granoli ładnie się przypiecze (bądź czujna – granolę łatwo przypalić).
Podawaj z ulubionymi owocami i jogurtem.
Smacznego!